Sander Wijdemans
28 december 2018 07:00
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

10 manieren om energiebesparende maatregelen te nemen op kantoor

10 manieren om energiebesparende maatregelen te nemen op kantoor

Energie besparen op kantoor hoeft niet moeilijk te zijn. Energie bespaar je voor het milieu en voor het geld. De volgende 10 tips werken uitstekend en kosten weinig moeite.

1. Zet de verwarming een graadje lager

In de meeste kantoren is het gewoon standaard te warm, omdat dit nu eenmaal de gewoonte is geworden. Doe er gewoon een graadje af en je zal merken dat het comfort er niet minder door wordt.

2. Pas de bezetting van de kamers aan in rustige tijden

Wordt je hele kantoor ook verwarmd als er bijna niemand aanwezig is? Groeperen van de aanwezige medewerkers in een beperkt aantal ruimten is vaak zonder veel planning mogelijk. Vaak verbetert het ook nog eens de werksfeer.

3. Laat de thermostaat op nachtstand inschakelen een uur voordat het kantoor sluit

Met deze eenvoudige maatregel kun je flink besparen op energie en het is even comfortabel. Gewoon doen en niemand merkt er iets van.

4. Maak iemand verantwoordelijk voor energieverspilling

Het is zo eenvoudig om iemand even het hele gebouw te laten nalopen als het kantoor is verlaten. Zo blijven er geen deuren of ramen openstaan. Ook nog eens belangrijk voor de veiligheid.

5. Vervang verlichting door ledlampen

Verlichting kan in een kantoor ook behoorlijk veel energie slurpen. De moderne ledpanelen geven een hoge lichtopbrengst bij een laag wattage. Ze zijn daarom veel voordeliger in het gebruik dan bijvoorbeeld TL-lampen. Kies bijvoorbeeld voor goedkope ledpanelen van lampdirect.

6. Verlicht enkel waar het nodig is

Doe het licht uit als je een ruimte voor langere tijd verlaat. Met de moderne lampen is dat veel zuiniger dan de verlichting maar laten branden.

7. Plaats een detector of tijdschakelaar

Het is een van die dingen die men zo vaak vergeet: het licht uitdoen. Zeker bij grotere kantoren wordt hierdoor erg veel energie verspild en dus ook te veel betaald voor zaken die niet worden benut. Kies voor simpele hulpmiddelen om dit te voorkomen.

8. Beschilder nooit lampen

Op kantoren wil men nog wel eens kiezen om bestaande lampen te beschilderen, omdat een bepaalde kleur beter past in het interieur. Dit is funest voor de lichtopbrengst. Overal zijn gekleurde spaarlampen te koop. Perfect voor een strak kantoor!

9. Vermijd bijverwarming op elektriciteit

Een elektrisch kacheltje om even de kou uit de lucht te halen en misschien ook nog met een namaak haardvuurtje is ook op kantoor populair. Het energieverbruik staat echter in geen enkele verhouding tot de geleverde warmte. Gewoon niet doen.

10. Gebruik zonnewering efficiënt

Door goed gebruik te maken van bestaande zonnewering kun je voorkomen dat de airco onnodig wordt gebruikt. Een goede zonwering kan 4 tot 6 graden van een te hoge temperatuur halen.

Reacties