Sander Wijdemans
13 maart 2025 20:32
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-tips

3 zaken die aandacht verdienen voor zzp’ers in de zorg

Veel mensen worden zzp’er vanwege de vrijheid die het geeft. Word je zzp’er in de zorg, dan ben je echter wat meer gebonden aan wet- en regelgeving dan menig ander zzp’er. Dat maakt het mogelijk ook lastiger om goed te blijven overzien waar je allemaal rekening mee moet houden om zzp’er in te zorg te kunnen zijn. We bespreken een aantal belangrijke zaken die zeker aandacht verdienen als jij als zelfstandige in zorgt werkt of wilt gaan werken.

3 zaken die aandacht verdienen voor zzp’ers in de zorg

Wet- en regelgeving

We stipten al aan dat je als zzp’er in de zorg met wet- en regelgeving te maken krijgt. Het is immers een gevoelige sector waarbij het om het welzijn van mensen gaat. Dat resulteert er ten eerste in dat je in veel gevallen in het bezit moet zijn van een geldige BIG-registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Dat geldt voor bijvoorbeeld verpleegkundigen, fysiotherapeuten en artsen. Als je in de jeugdzorg werkt, moet je je registreren bij het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Voordat je zorg kunt gaan aanbieden, moet je je sowieso registeren bij het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG). Mogelijk val je onder het toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat hangt af van de aard van de zorg die je levert. Als je zorg levert, krijg je ook nog eens te maken met de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Die verplicht je om een klachtenregeling te hebben en je aan te sluiten bij een erkende geschilleninstantie. Om dat gemakkelijk te regelen, kun je gebruikmaken van de diensten van Solopartners, voor zorg zzp’ers die niet alles zelf willen hoeven uit te zoeken. Verder moet je in het kader van de AVG zorgvuldig omgaan met patiëntgegevens.

Schijnzelfstandigheid

Een absoluut hoofdpijndossier voor zzp’ers in de zorg, is het thema schijnzelfstandigheid. Als zelfstandig ondernemer word je geacht ook daadwerkelijk zelfstandig te werken en niet als een soort verkapte werknemer. Dat betekent dat je zelf moet bepalen hoe je werkt en niet volledig onder het gezag van een opdrachtgever mag vallen. Met andere woorden: je moet zelf tot op zekere hoogte je tarieven, werktijden en werkwijze kunnen bepalen. Gebruik een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst om te voorkomen dat je als werknemer wordt gezien. Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, is het ook belangrijk om meer dan één opdrachtgever te hebben. Werk daarom voor meerdere zorginstellingen of cliënten om je zelfstandigheid te bewijzen, of loop het risico dat de Belastingdienst je als schijnzelfstandige gaat zien je opdrachtgever dwingt om je in dienst te nemen.

Verzekeringen en risicobeheer

Iedere ondernemer heeft met risico’s te maken. Als zzp’er in de zorg kun je fouten maken die tot aanzienlijk schadeclaims kunnen leiden. Daarom is het belangrijk dat je aan risicobeheer doet en de juiste verzekeringen afsluit. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen schadeclaims door medische fouten of verkeerde adviezen en is dus bijzonder relevant. Werk je bij mensen thuis, dan kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van pas komen om eventuele materiële schade te dekken die je veroorzaakt bij anderen. Om je ervan te verzekeren dat je je juridische hulp kunt veroorloven bij een conflict met opdrachtgevers of cliënten, is een rechtsbijstandsverzekering een slimme keuze. En overweeg zeker ook in je eigen belang om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of alternatief daarvoor te nemen. Dat verzekert je van een inkomen als je door ziekte niet meer in staat bent om je werk uit te voeren.

Laat niets van dit alles je ervan weerhouden om zzp’er in de zorg te worden. Juist daar zijn immers goede mensen keihard nodig. Maar wees je er wel goed van bewust wat je allemaal op orde moet hebben en zorg ervoor dat je deze zaken goed geregeld hebt om problemen te voorkomen.

Reacties