Sander Wijdemans
10 februari 2020 09:49
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

5 factoren die invloed hebben op de productiviteit en gezondheid van je werknemers

Werknemers die goed in hun vel zitten, zijn gezonder en productiever. Een goede reden om aandacht te besteden aan de factoren die hieraan bijdragen.

Werknemers die goed in hun vel zitten, met plezier naar hun werk gaan en beschikken over de juiste middelen om hun werk te doen, zijn gezonder en productiever. Bovendien zijn ze beter bestand tegen veranderingen en stress. Een goede reden dus om als werkgever extra aandacht te besteden aan de factoren die invloed hebben op het welbevinden van je medewerkers. Je leest in dit artikel waar je op kunt letten en hoe je met een paar kleine aanpassingen een groot verschil kunt maken.

1. Bevorder een goede werkhouding

Een goede werkhouding voorkomt een heleboel werk gerelateerde aandoeningen. Vooral RSI en nek- en rugklachten zijn veelvoorkomende gezondheidsproblemen onder kantoormedewerkers. Maar ook mensen die veel repeterend werk doen of zwaar moeten tillen, riskeren vervelende klachten en zelfs ziekteverzuim. Het bevorderen van een goed werkhouding is dus essentieel. Dit doe je aan de ene kant uiteraard met de juiste middelen zoals een ergonomische bureaustoel, een in hoogte verstelbaar bureau of een goed ingerichte werkplaats. Daarnaast speelt training en voorlichting een belangrijke rol. Denk aan op de juiste manier tillen en rechtop achter je bureau zitten.

2. Creëer prettige en flexibele werkplekken

Behalve dat de werkplek ergonomisch en volgens de Arbo-richtlijnen moet worden ingericht, is het belangrijk dat je werknemers de vrijheid hebben om hun werk naar eigen inzicht uit te voeren. Op een manier die bij hen past. Uiteraard is dit voor de ene branche eenvoudiger te realiseren, dan voor de andere branche, maar over het algemeen geldt dat verschillende werkzaamheden vragen om verschillende werkplekken. Zo is het fijn als je bijvoorbeeld kunt brainstormen in een creatieve, ongedwongen sfeer, maar je ook kunt terugtrekken in een rustige ruimte voor werkzaamheden die optimale concentratie vragen.

3. Zorg voor een gezond binnenklimaat

Wist je dat we gemiddeld 20.000 keer per dag ademhalen? Daarmee krijgen we zo’n 10.000 liter lucht binnen. Dan is het wel prettig als dit gezonde lucht is. Ongemerkt heeft vervuilde lucht, en daarmee een ongezond binnenklimaat, veel invloed op hoe goed we ons voelen en hoe productief we zijn. Wie kent niet die bedompte lucht in een slecht geventileerde vergaderruimte of een droge keel, vermoeidheid of hoofdpijnklachten na een lange dag werken? Fijnstof, virussen, schimmels, pollen, rook en etensgeuren kunnen de boosdoener zijn. Voor een optimale concentratie en een aangename werkomgeving is luchtfiltering dus geen overbodige luxe.

4. Verhoog het werkplezier

Werknemers die met plezier naar het werk gaan, zorgen niet alleen voor een prettige werksfeer, maar zijn ook nog eens productiever en maken minder fouten. Bovendien verlaagt werkplezier de kans op stress en overspannenheid. Maar wat verstaan we precies onder werkplezier en wat kun je als werkgever doen om het plezier en de productiviteit op kantoor positief te beïnvloeden? Werkplezier heeft betrekking op de manier waarop we ons werk beleven. Je vindt je werk leuk, je voelt je betrokken, je bent trots op wat je samen met je collega’s bereikt en je haalt er energie uit. Een goed contact met collega’s en leidinggevenden draagt hieraan bij. Organiseer als werkgever dus regelmatig een gezellige borrel, een teamuitje of een workshop. Toon daarnaast interesse in je medewerkers, geef complimenten en zorg ervoor dat ze altijd bij je terecht kunnen met vragen of problemen.

5. Stimuleer een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is in de eerste plaats natuurlijk de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf. Toch loont het de moeite om als werkgever aandacht te besteden aan gezond leven. Zo kun je de drempel verlagen om gezonde keuzes te maken door de snoeppot op kantoor te vervangen door gezonde snacks en gratis fruit of bedrijfsfitness of een fiets van de zaak aan te bieden. Misschien kunnen jullie wel meedoen met een sponsorwedstrijd waarbij jullie hardlopen, fietsen of wandelen voor het goede doel. Zo werk je niet alleen aan een gezonde levensstijl, maar ook aan teambuilding én laat je je maatschappelijke betrokkenheid zien. Win-win-win dus!

Reacties