Sander Wijdemans
11 oktober 2022 18:50
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

5 tips om brand te voorkomen bij jouw bedrijf

Een brand binnen jouw bedrijf, je moet er natuurlijk niet aan denken. Om de risico’s op brand te verminderen, is het raadzaam om het bedrijfspand zo brandveilig mogelijk te maken. In dit artikel geven wij 5 belangrijke tips voor brandveiligheid op de werkvloer.  

5 tips om brand te voorkomen bij jouw bedrijf

Tip 1: Zorg voor een schone werkplek  

Allereerst is het belangrijk om te weten dat rommelige werkplekken meer risico’s bevatten dan schone, opgeruimde werkplekken. Rommelige werktafels bevatten namelijk meer voorwerpen die gemakkelijk vlam kunnen vatten. Denk hierbij aan kartonnen dozen en stapels papieren. Ook kunnen rommelige ruimtes voor hinder zorgen tijdens een evacuatie. Zorg er dus altijd voor dat gangen, trappen en nooduitgangen zo overzichtelijk mogelijk zijn. Ruim het afval van de werkplek elke dag op, zodat het geen kans krijgt om zich op te hopen.

Tip 2: Waarborg de elektrische veiligheid

Tegenwoordig maken vrijwel alle bedrijven gebruik van elektrische apparatuur. Dat is handig, maar er zitten wel brandrisico’s aan verbonden. Zo kunnen overbelaste stopcontacten of defecte bedrading oververhit raken en brand veroorzaken. Om het risico op brand te verkleinen, moet je elektrische apparaten die defect zijn zo snel mogelijk laten repareren of verwijderen. Gebruik daarnaast verschillende stopcontacten én haal de stekkers er ’s avonds uit. Tevens raden wij het aan om de apparatuur in je bedrijf regelmatig te laten inspecteren op brandveiligheid.

Tip 3: Breng je personeel op de hoogte van het ontruimingsplan

Het is belangrijk om een ontruimingsplan te hebben en je personeel hiervan op de hoogte te stellen. Op deze manier weet iedereen wat ze moeten doen in het geval van nood. In een ontruimingsplan staan alle ontruiming protocollen en zijn de vluchtroutes d.m.v. een plattegrond in kaart gebracht. Ook staat er in het ontruimingsplan wie welke verantwoordelijkheden draagt tijdens de ontruiming, denk hierbij aan bhv’ers.

Tip 4: Leid Bhv’ers op

Zoals hierboven kort aangestipt, komen bhv’ers in actie tijdens een ontruiming. Door jouw medewerkers op te leiden tot bhv’ers, zorg jij ervoor dat jouw bedrijf veiliger wordt qua brandveiligheid en andere ongelukken. Je kunt bhv’ers opleiden door middel van een externe bhv-cursus. Naast deze cursus is het ook slim om af en toe een ontruimingsoefening uit te voeren. Hierdoor weet iedereen wat er moet gebeuren tijdens een ontruiming.

Tip 5: Zorg voor de juiste branduitrusting  

Ondanks bovenstaande maatregels en tips, is een brand niet altijd te voorkomen. Daarom is het ophangen van schuimblussers en rookmelders ook ontzettend belangrijk in een bedrijfspand.  Zorg er daarnaast ook voor dat de werkruimtes zijn voorzien van nooduitgang borden, verlichting, sprinklers en – indien nodig – brandtrappen. 

Reacties