Sander Wijdemans
16 november 2022 09:13
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

De reden waarom je een VvE inschrijft bij de KVK

De Vereniging van Eigenaren (kortweg VvE) is het overkoepelende orgaan waar elke eigenaar van een appartementencomplex automatisch lid van is. Het bestaan van een VvE is belangrijk voor zaken als groot onderhoud aan het appartementencomplex en het beheer van het gebouw. Bovendien zorgt de VVE ervoor dat er een spaarpotje aanwezig is voor het doen van groot onderhoud. Zo woon je met gemoedsrust in jouw appartement en kan je je bezig houden met zaken die er voor jou toe doen, zoals bezig zijn met wonen en inrichting.

De reden waarom je een VvE inschrijft bij de KVK

Inschrijving bij de KVK

Alle VvE’s in Nederland zijn bij wet verplicht om zich in te schrijven bij de KVK. Is dit niet het geval, dan riskeert elke eigenaar in het complex een boete. De Vereniging van Eigenaren is namelijk onderdeel van het economisch handelsverkeer in Nederland, en moet dus aan gelijke eisen voldoen als andere deelnemers aan het handelsverkeer. De VvE sluit bijvoorbeeld contracten af voor het onderhoud van het appartement. Belangrijk voor de KVK is dat de naam, het adres, de oprichtingsdatum en het bestuur van de VvE worden opgegeven voor inschrijving.

Het VvE bestuur

Voor het geldig inschrijven van een VvE is het belangrijk dat het bestuur geregistreerd wordt bij de Kamer van Koophandel. Dit zorgt er voor dat er ten alle tijden geverifieerd kan worden of een opdrachtgever daadwerkelijk de juiste bevoegdheid heeft. Bovendien kunnen banken, verzekeraars en de notaris zo controleren wie er binnen de VvE tekenbevoegd zijn voor bijvoorbeeld het openen van een bankrekening. De notaris weet zo wie er binnen de VvE benaderd moet worden om informatie boven water te halen wanneer er een nieuwe eigenaar is.

Het oprichten van de VvE

Het oprichten van de VvE bij de kamer van koophandel kost eenmalig 50 euro. Hierbij levert het bestuur legitimatiebewijzen aan, is de datum van intreding in de VvE vermeld en staat bovendien de bevoegdheid van alle individuen vast. Daarnaast lever je een afschrift of uittreksel van de notariële splitsingsakte aan, waarin de statuten van de vereniging zijn opgenomen. De Vereniging van Eigenaren hoeft geen jaarrekeningen door te geven. Wel is het belangrijk dat er wijzigingen in het bestuur of in de notariële akte door worden gegeven bij de KVK.

Het is dus ontzettend belangrijk om te controleren of jouw appartementencomplex wel een ingeschreven Vereniging van Eigenaren heeft. Zo voorkom je een boete die erg hoog op kan lopen. Bovendien voorkom je lastige situaties als het gaat om het realiseren van groot onderhoud in- en om het gebouw. Via deze link helpt REBO je met een VvE inschrijven in Doetinchem.

Reacties