Sander Wijdemans
25 mei 2022 09:21
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Drie handige tips voor de beginnende ZZP’er

Het opzetten van een goedlopend bedrijf kan in het begin overweldigend zijn. Je zult als beginnende ZZP’er veel verschillende rollen aan moeten gaan nemen. Zo zul je betrokken zijn bij het contact met de klant, de werkzaamheden moeten verrichten en de administratie moeten afhandelen. Al met al zal dit veel tijd in beslag nemen. Gelukkig zijn er ook veel voordelen die je kunt genieten, zo kun je vanaf nu zelf de werktijden indelen en kun je op vakantie gaan wanneer het je uitkomt. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet die je in de beginfase van het opzetten van een bedrijf zouden kunnen helpen.

Drie handige tips voor de beginnende ZZP’er

Investeer in netwerken

Netwerken is van enorm belang voor een ondernemer. Dit kan niet alleen een potentiële partner opleveren, maar je zou zo ook nieuwe klanten tegen kunnen komen. We raden je dan ook aan om deel te nemen aan een netwerkclub. Dit soort clubs bestaan uit meerdere ondernemers, die net als jij, op zoek zijn naar goede connecties. Zo kun je elkaar helpen waar het nodig is. Deze contacten zijn erg waardevol. Het is dan ook belangrijk om een opgebouwde relatie te onderhouden. Daarnaast raden we je aan om advies te vragen aan ervaren ondernemers wanneer je er even niet uitkomt. Dit is zeker geen zwakte en kan je juist tot nieuwe inzichten brengen. Er is niets mis met het vragen van hulp, iedere ondernemer is zo begonnen.

Besteed vervelende zaken uit

Het opstartproces wordt door veel beginnende ZZP’ers als hectisch ervaren. Er is veel dat geregeld moet worden. Je zult er dan ook al snel achter komen dat sommige zaken je niet goed liggen. We zien bijvoorbeeld dat veel ondernemers de boekhouding een lastige klus vinden. We raden je dan ook aan om dit soort taken uit te besteden wanneer dit mogelijk is. De investering die je hiervoor moet doen is het voor de meeste ondernemers dan ook meer dan waard. Wil je wel zelf de touwtjes in handen blijven houden? Dan raden we je aan om gebruik te maken van handige online tools die sommige taken iets makkelijker kunnen maken. WeFact biedt handige tools aan die je veel tijd kunnen besparen. Een ZZP factuur maken kan door sommige ondernemers als een vervelende klus worden ervaren. Met behulp van een tool kun je dit proces versnellen en de administratie ook nog eens goed bijhouden.

Kosten uitbesteden?

Een veelgehoord argument dat ondernemers gebruiken om zaken niet uit te besteden heeft betrekking op de kosten die hierbij komen kijken. Deze kosten dienen echter in perspectief gesteld te worden. Doordat je tijd overhoudt door specifieke zaken uit te besteden houd je namelijk vaak tijd over. Deze tijd kan vervolgens weer in de core business van de onderneming worden gestoken waardoor er onderaan de streep meer geld overblijft.

Reacties