Michael Linthorst
30 december 2013 12:34
door Michael Linthorst
Channel:
eMail Marketing

E-mailmarketing Tips voor 2014: vijf te volgen trends!

Wat worden in 2014 de belangrijkste trends voor e-mailmarketing waar je rekening mee moet houden? Hieronder volgen in mijn ogen de vijf meest belangrijke trends van het volgende jaar.

Het einde van het jaar nadert en dat betekent natuurlijk dat het weer tijd is voor de lijstjes met vooruitzichten naar 2014. Wat zal het komende jaar ons zoal brengen buiten fantastische Olympische Winterspelen en een succesvol WK voetbal? Om jouw online business in 2014 te helpen mijn e-mailmarketing tips voor komend jaar: De 5 meest belangrijke trends voor e-mailmarketing op een rij.

1. Mobile wordt mainstream

E-mail marketing tip MobileMet andere woorden, mobile wordt in 2014 de voornaamste manier waarop e-mails worden gelezen. Onderzoeken, statistieken en experts geven het ook aan. Mobile wordt vandaag de dag het meest gebruikt als het gaat om e-mails lezen. Ruim 47% van alle e-mails worden dagelijks op een mobiel apparaat geopend. Meer nog, 88% van alle consumenten wereldwijd openen hun mails op een mobiel apparaat.

Vanwege die ontwikkeling naar mobile is het ook des te belangrijker dat e-mailcampagnes responsive worden gemaakt en ze leesbaar zijn op ieder mobiel apparaat, van smartphones tot desktops tot Phablets.

2. Gebruik van video in e-mail

Deze trend hangt eigenlijk samen met de vorige trend. Vanwege de opkomst van mobile en het feit dat meer consumenten e-mails mobiel lezen, is het makkelijker en interessanter voor e-mailmarketeers om video in e-mail te gebruiken. Mobile e-mailclients ondersteunen namelijk vaker en beter HTML5, wat op zijn beurt de integratie van video in e-mail weer mogelijk maakt.

Het wordt een nieuwe manier van je boodschap over te brengen waarmee je tegelijkertijd een hogere betrokkenheid met je lezers creëert. Denk maar even aan enkele mogelijkheden. Video’s stellen je in staat productdemonstraties, how-to’s, smart guides, sneak previews, enzovoort, op te nemen in je e-mail en voor te schotelen aan je lezers.

3. Het Snowden effect

e-mailmarketing tip: snowden effectHet heeft het afgelopen jaar ons nieuws gedomineerd. Het zal me ook niet verbazen als mijn e-mailadres ergens in de databases van de NSA staat. Maar door al het nieuws rondom het vrijkomen en aftappen van data en online verkeer, is het voor consumenten des te belangrijker geworden dat ze weten wat er met hun gegevens gebeurt. Wat sla je op? Wat weet jij van mij en belangrijker, heb je wel toestemming om die e-mailcampagne naar mij te sturen?

Opt-in was natuurlijk al langer verplicht. Maar zorg er voor dat in 2014 de drempel zo laag mogelijk ligt als het gaat om gegevens verzamelen en wees transparant over wat er met die gegevens gebeurt. Dat houdt ook in dat je nog enkel de data verzamelt die je ook echt nodig hebt. Maak voor jouw organisatie duidelijk (aan de hand van marketingdoelstellingen) welke campagnes je gaat inzetten en in hoeverre je hier segmentatie en personalisatie op toepast. Op die manier zorg je er ook voor dat je je lezers benadert met relevante boodschappen.

4. Je klanten indelen volgens puntensysteem

Momenteel is lead scoring en lead nurturing een marketingstrategie die ik vooral onder B2B organisaties zie terugkomen. Maar de strategie is net zo goed toepasbaar voor B2C organisaties. Vul de profielen van je lezers aan met punten naar aanleiding van acties die zij verrichten op je website of hun respons op je e-mailcampagnes.

Lead Scoring

Natuurlijk is daarbij wel de voorwaarde dat men een profiel aanmaakt op je website. Maar deze lezers of klanten kan je op deze manier gaan onderverdelen op basis van gedrag (en betrokkenheid) en zo je communicatie daarop inrichten. Je communicatie wordt een stuk relevanter, je verbetert je klanttevredenheid en tevreden klanten vertellen natuurlijk weer door aan vrienden en hun netwerk hoe goed jij het doet.

5. E-mailmarketing tips: Marketing Automation met e-mail

Aansluitend op de trend van lead nurturing (oftewel profielverrijking) komt de toepassing van marketing automation ook op. Nog steeds zijn er te weinig organisaties die gebruik maken van deze tijd – en kostenbesparende toepassing. Er zijn diverse standaard contactmomenten die je als organisatie hebt met je klanten, waarom dan niet die momenten automatiseren met behulp van beschikbare tools.

En last but not least; e-mail is springlevend

Als er iets is wat ik jaar in, jaar uit hoor is het wel de spreuk: “E-mail is dood” of “Die ontwikkeling is echt de nekslag voor e-mail”. Als e-mail een ding heeft bewezen de voorbije jaren, is dat het medium zich iedere keer weet aan te passen aan de ontwikkelingen die opkomen en voorbij gaan.

Wat wel gezegd kan worden, is dat standaard batch-and-blast bulkmails ondertussen behoren tot de fossielen van de e-mailmarketingwereld. Deze tactiek was jaren geleden misschien nog effectief. Maar ondertussen is het kanaal zo ver doorontwikkeld. Relevantie, segmentatie, personalisatie en marketing automation hebben ervoor gezorgd dat het echt gaat om de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste persoon te krijgen.

Reacties