Sander Wijdemans
20 januari 2022 11:38
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Financiële administratie uitbesteden of zelf doen: waarom niet alle twee?

#Advertorial

Ondernemingen hebben heel wat financiële verplichtingen. Niet alleen omdat ze belastingen moeten betalen en omdat de Belastingdienst graag een nette administratie inkijkt, maar ook omdat ze enkel door de vele cijfertjes te analyseren zelf gefundeerde financiële beslissingen kunnen nemen. De financiële administratie kunnen bedrijven zelf uitvoeren, maar het aanwerven van financiële experts blijkt vaak een grote uitdaging te zijn. Uitbesteden kan dan een interessant alternatief zijn. Toch is het allesbehalve een of-ofverhaal en kan uitbesteden perfect hand in hand gaan met zelf doen. We leggen het voor je uit.

De financiële administratie uitbesteden

Wanneer er intern geen expertise aanwezig is, is uitbesteden vaak een logische keuze. Er zijn verschillende bedrijven die instaan voor de finance controls en die bijvoorbeeld de administratie verwerken, de belastingaangiften doen en de jaarrekeningen opstellen. Het voordeel van uitbesteden is natuurlijk dat je zelf geen expertise in huis hoeft te halen, dat je zeker bent dat alles goed wordt gedaan en dat er veel tijd wordt bespaard. Die tijd kan dan weer worden geïnvesteerd in de groei van de onderneming.

Vroeger zei men wel eens dat je door het uitbesteden de controle verloor, maar dat is al lang niet meer de waarheid. Steeds vaker krijg je met behulp van digitale platforms voortdurend inzicht in de administratie en kun je alles live volgen. Het enige nadeel is het prijskaartje, want ontzorging is natuurlijk niet gratis.

De financiële administratie zelf doen

Het een en ander zelf doen kan natuurlijk ook, maar in de praktijk hebben ondernemingen het vaak moeilijk om financiële experts aan te werven. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het moeilijk om goed personeel te vinden en te behouden. Zelf de juiste gekwalificeerde financials vinden en screenen, blijkt voor sommige bedrijven gewoon een onmogelijke opgave te zijn. Ook wat het aanwerven betreft, is uitbesteden vaak het antwoord. Vergeet wel niet: personeel brengt ook zorgen met zich mee.

Bovendien is het niet alleen belangrijk om het juiste personeel te vinden, maar moet er ook worden nagedacht over de manier waarop de financiële administratie wordt georganiseerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de gebruikte software, de verwerkingsprocessen, de opvolging, de controlemomenten en dergelijke meer. Het inrichten van een proces dat werkt, vergt heel wat ervaring, kennis en denkwerk. Het is dan ook aan te raden om je hierbij te laten begeleiden.

Een deel uitbesteden en een deel zelf blijven doen

Het is zeker niet zo dat ondernemers moeten kiezen tussen de financiële administratie uitbesteden of zelf doen. Er zijn namelijk ook tussenoplossingen mogelijk, waarbij sommige financiële werkzaamheden intern worden verricht en andere werkzaamheden worden uitbesteed. Daarvoor kun je onder meer terecht bij Staan (www.staan.nl). Staan kan financiële afdelingen namelijk niet alleen volledig ontzorgen, maar biedt ook oplossingen aan voor een gedeeltelijke ontzorging. Het operationele deel van de administratie kan dan bijvoorbeeld nog steeds intern worden uitgevoerd, terwijl er voor aanvullende diensten als reporting en het opstellen van forecasts op hun diensten wordt gerekend. Het is vooral een beetje zoeken naar wat voor de onderneming werkt en daarbij is een goed intakegesprek natuurlijk onmisbaar.

Reacties