Sander Wijdemans
20 augustus 2024 15:32
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Het belang van een goed evacuatieplan voor bedrijven

Een evacuatieplan is essentieel voor de veiligheid van medewerkers en bezoekers van een bedrijf. Het is een plan dat zorgt voor een georganiseerde en efficiënte ontruiming van een gebouw, bijvoorbeeld bij een brand of een gaslek. Niet alleen het opstellen van een evacuatieplan is belangrijk. Het moet ook regelmatig worden ingeoefend en geactualiseerd. Daarnaast is het belangrijk om frequent de goede werking van de nooddeuren en noodverlichting te inspecteren.

Het belang van een goed evacuatieplan voor bedrijven

Opstellen van een evacuatieplan

Start altijd met een grondige risicoanalyse van de werkomgeving. Identificeer mogelijke gevaren en de impact daarvan op de veiligheid van mensen in het gebouw. Ga na waar de gevaren wellicht zullen ontstaan en hoe ze zich logischerwijs verder zullen verspreiden. Werk samen met een veiligheidsdeskundige om een gedetailleerd plan op te stellen dat rekening houdt met verschillende scenario’s. Het plan moet duidelijke instructies bevatten met betrekking tot evacuatieprocedures, inclusief wie verantwoordelijk is voor het coördineren van de evacuatie, de rol van bedrijfshulpverleners en de specifieke taken van betrokken medewerkers. Vermeld hierin ook de locaties van brandblussers, EHBO-kits, noodverlichting, nooduitgangen en verzamelplaatsen.

Oefenen van het evacuatieplan

Regelmatige oefeningen zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat alle medewerkers bekend zijn met het evacuatieplan en goed weten wat ze moeten doen in geval van nood. Daarnaast kan het helpen om fouten of tekortkomingen in het evacuatieplan te ontdekken. Organiseer daarom minstens één keer per jaar een ontruimingsoefening. Informeer het personeel van tevoren over de oefening om paniek te voorkomen of voer onverwachte oefeningen uit om de realiteitszin te vergroten. Evalueer na elke oefening de uitvoering en noteer verbeterpunten. Bespreek de resultaten met alle betrokkenen en werk het evacuatieplan bij op basis van de feedback. Zorg ervoor dat nieuwe medewerkers snel op de hoogte worden gebracht van de evacuatieprocedures.

Vastleggen van evacuatieroutes

Evacuatieroutes moeten duidelijk gemarkeerd en altijd vrij van obstakels zijn. Plaats plattegronden met evacuatieroutes op strategische plekken in het gebouw, zoals bij ingangen, gangen en trappenhuizen. Deze plattegronden moeten eenvoudig te begrijpen zijn en de kortste en veiligste route naar de nooduitgangen tonen. Controleer regelmatig of de routes ideaal zijn en pas ze aan indien er veranderingen in de indeling van het gebouw plaatsvinden. Houd bij het ontwerpen van evacuatieroutes ook rekening met mensen met een beperking en zorg voor adequate hulpmiddelen en ondersteuning voor deze mensen.

Nooddeuren en noodverlichting

Nooddeuren spelen een cruciale rol in het evacuatieplan. Deze deuren moeten gemakkelijk toegankelijk en goed zichtbaar zijn. Ze mogen nooit geblokkeerd worden. Ze moeten altijd naar buiten toe openen en voorzien zijn van duidelijke markeringen en pictogrammen. Noodverlichting is eveneens essentieel om een veilige evacuatie mogelijk te maken. Bij een brand zal de stroom mogelijk uitvallen en zal rook de zichtbaarheid verminderen. De noodverlichting biedt dan redding. Dit moet langs alle evacuatieroutes, bij nooduitgangen en in belangrijke gebieden zoals trappenhuizen en gangen, worden geïnstalleerd. Het moet regelmatig worden getest om ervoor te zorgen dat het in geval van nood goed functioneert.

Verplichte onderdelen evacuatieplan

Bedrijven zijn verplicht om een evacuatieplan op te stellen dat voldoet aan de geldende wetgeving. Dit betekent dat er onder meer brandmeldknoppen moeten worden aangebracht, alsook sirenes, een brandmeldcentrale, interventiemiddelen en gasafsluiters. Verder moet er een opvangplaats voor de brandweer zijn en gelden er nog verplichtingen met betrekking tot EHBO en elektriciteitsafsluiters. Het gaat om vrij complexe wetgeving. Daarom is het een goed idee om zich door een gespecialiseerd adviesbureau te laten bijstaan.

Reacties