Sander Wijdemans
4 oktober 2022 10:04
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Het effect van een ingericht kantoor op de arbeidsproductiviteit

Een ingericht kantoor en een mooie inspirerende werkplek heeft een positief effect op de focus en de productiviteit van de mensen die er werken. Wanneer mensen zich ergens prettig en comfortabel voelen zal dat zijn vruchten afwerpen. Maar de productiviteit verhogen van jouw team door middel van je kantoor inrichten, hoe doe je dat? Wij hebben wat tips!

6 tips om een strak kantoor in te richten

Comfortabel werken

Zorg als allereerst voor comfortabele en goede meubels. De meeste van ons zitten vaak de hele dag op een stoel of achter een bureau. Het is dus erg belangrijk dat we in een goede houding zitten die geen pijn of ongemakken geeft. Comfortabele kantoormeubels zorgen voor een betere concentratie, een beter humeur en daardoor dus voor meer productiviteit. 

Maak het persoonlijk

Door het vele thuiswerken de laatste jaren zijn we gewend dat onze werkplek huiselijk aanvoelt. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich beter en veiliger voelen op een kantoor dat gezellig, vriendelijk en als thuis aanvoelt. Geef je kantoor daarom een persoonlijke touch! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leuk prikbord met quotes, fotos van collega’s, familie en vrienden. 

Haal de natuur naar binnen

De natuur kalmeert ons en is goed voor onze mentale gezondheid. Het blijkt dat op kantoren waar veel planten zijn, mensen meer welzijn ervaren. Groen op kantoor verbetert de concentratie, vermindert stress en verbetert ook nog eens de luchtkwaliteit. Graslelies, citroenmelisse en philodendron zijn planten die bekend staan om hun weinige onderhoud en hun grote luchtreinigende kwaliteiten. Zorg er voor dat er op ieder kantoor minimaal 1 of meerder planten staan. 

Ontspan

Ontspanning en de nodige pauzes tijdens het werk zijn belangrijk. Ook is het socializen met collega’s vaak een groot onderdeel van de bedrijfscultuur die mensen belangrijk vinden. Daarom is het belangrijk dat er een ruimte is om bij elkaar te komen en te ontspannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooie lunchruimte, spelletjeskamer of een kantoortuin. Zorg wel dat er voor iedereen wat wils is en dat er ook ruimtes zijn waar mensen zich kunnen terugtrekken om geconcentreerd te werken, waar ze ongestoord kunnen vergaderen, brainstormen of rustig kunnen bellen.

Een lekker kleurtje

Wit is ook maar zo wit. Van grijze, grauwe en saaie witte muren raken de meeste van ons niet geïnspireerd. Daarom kan een leuk kleurtje op de muur heel veel doen voor het gevoel en de werksfeer op een kantoor. Verf de muren groen of blauw als je de concentratie en efficiëntie wil verbeteren. Kies voor een rode muur als je gedrevenheid wilt aanwakkeren en ga voor geel als je werknemers zich optimistisch, fris en energiek wilt laten voelen. 

Licht 

Goede verlichting is essentieel op een kantoor en kan veel doen met de productiviteit. Behalve dat het hebben van licht een vereiste is om goed te kunnen werken en goed te kunnen zien, kan je met licht ook de vibe creëren die jij graag wil. Over het algemeen reageren mensen positief op veel licht en geeft het een fijne en gezellige sfeer. 

Hoe je een kantoor inricht heeft dus veel effect op het welzijn en daardoor de productiviteit van mensen. Dus snel aan de slag!

Reacties