Sander Wijdemans
25 augustus 2021 11:10
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Het gemak van de computer

Wat zouden we vandaag de dag zijn zonder computer? In 1952 werd de eerste computer in Nederland geïntroduceerd, maar het duurde nog even eer dat het voor de meeste mensen een gebruiksvoorwerp werd wat we bijna niet meer konden missen. Ook wat betreft het internet is er veel veranderd. Waar we eerst moesten inbellen op een langzame modem hebben we nu supersnel internet.

De techniek staat niet stil

In november 1988 werd het Nederlandse Centrum Wiskunde en Informatie als eerst Europese instelling aangesloten op het NSF-net. Dit netwerk groeide uiteindelijk uit tot het wereldwijde internet. Het internet wat we nu hebben is bijna niet te vergelijken met het internet wat we in de jaren ‘90 hadden. Ook de computers hebben in de loop der jaren een behoorlijke gedaantewisseling ondergaan. Behalve de desktop hebben we nu ook die handige laptop, die we overal mee naartoe kunnen nemen. De techniek staat niet stil en we kunnen steeds meer met de computers. Het geheugen van de hardware breidt zich ook steeds meer uit en daarnaast hebben we tegenwoordig de cloud.

Tips om het werken met de computer nog prettiger te maken

De bestanden

Maak regelmatig een virusscan en een back-up van de bestanden. Om bestanden van de desktop naar de laptop over te zetten kan er het beste een usb-stick, een usb-harde schijf, een thuisnetwerk of een speciale transferkabel gebruikt worden. Bestanden delen kan ook met een thuiswerkgroep. Alle apparaten moeten dan wel in hetzelfde netwerk zitten en het apparaat waar een bestand mee gedeeld moet worden moet ook aan staan. Bestanden kunnen ook in de cloud worden opgeslagen waardoor ze voor alle apparaten beschikbaar worden, mits deze apparaten ook op het betreffende account kunnen inloggen.

Te traag

Als een computer trager wordt, kan dat verschillende redenen hebben. Als de hardware jonger dan twee jaar is, is het zeker verstandig om eens naar de software te kijken. De systeemschijf opruimen wil nog weleens helpen en het is hierbij aan te raden om alle overbodige programma’s te verwijderen. Er bestaat ook speciale schoonmaaksoftware. Gebruik ook een adblocker. Staan er te veel bestanden op? Breng ze over naar de cloud of breid het werkgeheugen uit.

De cloud

Er zijn verschillende clouddiensten die veel voordeel kunnen bieden. Zo kunnen bijvoorbeeld bestanden en foto’s opgeslagen worden in Dropbox of in Office 365. Tekstverwerken kan bijvoorbeeld met Google Drive en muziek luisteren doe je met Spotify. Met Google foto’s kunnen afbeeldingen en video’s bewerkt worden.

Accu

Een accu heeft altijd een bepaalde levensduur. Met de tijd verliezen ze altijd aan vermogen en na een bepaalde tijd zijn ze helemaal onbruikbaar. Natuurlijk hoeft een verouderde accu niet altijd de reden te zijn om de overige hardware te vervangen. Soms kan men er ook voor kiezen om in de winkel of webshop alleen een nieuwe accu aan te schaffen. In ieder geval kan de levensduur van de accu verlengd worden door de spaarstand te gebruiken en volledige ontlading te vermijden.

Reacties