Sander Wijdemans
15 maart 2021 18:31
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Hoe bescherm ik het inkomen van mijn medewerkers bij arbeidsongeschiktheid?

Als jouw medewerkers ziek worden, betaalt de werkgever in de meeste gevallen het loon (gedeeltelijk) door of komen ze in de Ziektewet terecht. Hier blijven ze maximaal twee jaar (104 weken) in zitten. In de meeste gevallen is een medewerker dan al lang en breed weer aan het werk. Helaas kan het voorkomen dat een medewerker langer ziek blijft. In dat geval komt de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) om de hoek kijken. Dankzij deze WIA-uitkering hebben jouw medewerkers een inkomen bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit inkomen ligt alleen vaak fors lager dan het laatstverdiende loon. Een WIA-verzekering biedt in dat geval uitkomst.  

Hoe bescherm ik het inkomen van mijn medewerkers bij arbeidsongeschiktheid

Een WIA-verzekering biedt financiële zekerheid en rust
Zoals hierboven benoemd is, komt een medewerker die langer dan twee jaar ziek is in de WIA. Dit betekent niet dat de medewerker het dan ineens zonder inkomen moet doen. De medewerker kan in dat geval namelijk een WIA-uitkering aanvragen bij UWV.

Een WIA-uitkering valt altijd lager uit dan het laatstverdiende loon. Helaas slaagt niet iedereen erin om na enige tijd te re-integreren. Geldt dit ook voor jouw medewerker? Dan ontvangt jouw medewerker in dat geval mogelijk minder dan 70 procent van het laatstverdiende loon. In dat geval valt jouw medewerker fors terug in inkomen. Met een WIA-verzekering, zoals een WIA hiaatverzekering uitgebreid of een WIA aanvullingsverzekering, biedt je financiële zekerheid en rust.

Hoe ziet een WIA-verzekering er precies uit?

Met een WIA-verzekering kan je als werkgever het inkomensverlies van je medewerker beperken. 
Als een medewerker voor 35% of meer arbeidsongeschikt is, vult een WIA-verzekering, zoals een WIA hiaat verzekering uitgebreid, het inkomen van de medewerker vaak aan tot minimaal 70% van het loon (tot maximaal EUR 58.307,40 per 1.1.2021). Hierdoor ontvangt een arbeidsongeschikte medewerker aanzienlijk meer inkomen dan de hoogte van de WIA-uitkering. En blijft het inkomensverlies beperkt. 

Waar sluit je een WIA-verzekering af?

Wil je jouw medewerkers inkomensgarantie bij arbeidsongeschiktheid bieden? Sluit dan een WIA-verzekering af. Mogelijk weet je niet goed waar je terecht kunt. Richt je dan eens tot Centraal Beheer. Zij garanderen bovendien een aanvulling tot 70% van 100.000 euro in plaats van tot het maximale WIA-loon. En het blijft overigens niet beperkt tot de uitkering alleen. De medewerker en zijn werkgever krijgen daarnaast intensieve ondersteuning bij re-integratie.

Bij Centraal Beheer kun je makkelijk en snel een WIA-verzekering aanvragen. Wil je eerst weten hoeveel deze verzekering jou gaat kosten? Klik hier en vraag direct een offerte voor een WIA-verzekering aan.

Reacties