Sander Wijdemans
23 juni 2022 09:35
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Is factoring iets voor mij?

Veel kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) hebben moeite om hun cashflow en werkkapitaal onder controle te houden. Traag betalende klanten zijn een van de belangrijkste redenen waarom dat moeilijk is.

Pioniers en factoringmaatschappijen in online factuurfinanciering en factoring hebben de klassieke factoringaanpak aangepast om voordeel te halen uit de technische mogelijkheden van vandaag en kleine bedrijven te helpen bij het oplossen van deze eeuwenoude uitdaging. De meeste eigenaars van kleine ondernemingen overwegen echter geen factoring omdat ze er niet van op de hoogte zijn of geen tijd hebben om zich erin te verdiepen.

Is factoring iets voor mij

Wanneer is factoring geen goed idee?

Het is cruciaal om te onthouden dat factoring, ondanks de vele voordelen, niet geschikt is voor elk soort klein bedrijf. De reden waarom factoring werkt, zit hem in de naam. Om goed te kunnen functioneren, is het gebruik van de juiste facturen en een goed debiteurenbeheer nodig. Dit maakt het een geschikte keuze voor B2B-gerichte bedrijven, maar niet noodzakelijkerwijs voor andere soorten “mam-and-pop” activiteiten. Detailhandelaren, restaurants en andere bedrijven die voor hun cashflow afhankelijk zijn van externe klanten, zijn vaak niet in staat de facturen te leveren die nodig zijn om te profiteren van factoring.

Laten we doen alsof u een kledingzaak heeft. Met een order van 5.000 shirts, moet u opnieuw bevoorraden. Maar u moet nog steeds uw huidige voorraad verkopen om de kosten van de nieuwe bestelling te dekken. U kunt geen precieze factuur opstellen voor het geld dat u nodig hebt, omdat u van klanten verlangt dat zij die spullen bij u kopen. Bijgevolg zou u niet kunnen factureren omdat u de vereiste factuur niet zou hebben. Maar als u een kledingfabrikant bent en al een factuur hebt voor de shirts die u maakt, kan factoring voordelig zijn.

Waar moet je aan denken voor je begint?

Misschien ziet u de link tussen factoring en uw eigen bedrijf nu ook wel. Veel kleine bedrijven, vooral eenmanszaken, hebben een onregelmatige cashflow. Hun eindresultaten kunnen jaar na jaar verbeteren, maar dat helpt een bedrijfseigenaar niet om te voldoen aan voorspelbare maar escalerende maandelijkse verplichtingen zoals het betalen van dagopvang of schoolgeld. Hun financiële stroom mag dan onregelmatig zijn, maar het leven is dat niet. Online facturering en factoring kunnen in de juiste omstandigheden ook helpen om de zaken vlotter te laten verlopen.

Maar voordat u beslist of factoring de juiste optie is voor uw bedrijf, moet u zichzelf een paar vragen stellen. Komt het vaak voor dat uw organisatie te laat betaalde facturen van klanten ontvangt? Rekent u op de betaling van een order die u al hebt uitgevoerd om de volgende te financieren? Als u het papierwerk hebt voor het geld waar u recht op hebt, kan factoring een kosteneffectieve aanpak zijn om te ontvangen wat u verschuldigd bent en tegelijkertijd uw cashflowtekort te overbruggen.

Als uw bedrijf een cashflowprobleem heeft en extra kapitaal nodig heeft om het hoofd boven water te houden, is factoring misschien niet de oplossing. Factoring van facturen is niet hetzelfde als het afsluiten van een lening. Factoring is het proces van het ontvangen van betaling voor facturen die al betaald zijn. Het gaat niet om het aangaan van een lening die u later moet terugbetalen.

Online factuurfinanciering en factoring zijn niet voor elk klein of middelgroot bedrijf weggelegd, net als al het andere. Maar als een van deze vereisten of problemen u bekend in de oren klinkt, kan factoring een haalbare optie zijn.

Reacties