Redactie
5 juli 2023 12:04
door Redactie
Categorie:
MKB-nieuws

Kies als organisatie voor het minimaliseren van de ecologische voetafdruk

Ondernemen op maatschappelijk verantwoorde wijze wordt belangrijker voor bedrijven. De gemiddelde consument houdt steeds meer rekening met de duurzaamheid van de manier van werken van organisaties. Blijkt de ene organisatie zonnepanelen en elektrische voertuigen te gebruiken, terwijl een andere aanbieder dat niet doet? Het kan voor de consument reden zijn om voor de eerste organisatie te gaan. Verduurzamen om de ecologische voetafdruk van je bedrijf te minimaliseren kent verschillende vormen. Denk aan een investering in een elektrische pallettruck, ter vervanging van de pallettrucks op basis van diesel. Niet alleen een duurzame keuze; het is ook een voordelige. In die zin, dat elektrische pallettrucks vaak relatief goedkoop zijn in hun onderhoud en daarbij een lange levensduur kennen. In dit artikel lees je meer over het verduurzamen als organisatie.

Wagenpark van de organisaties verduurzamen 

Voor organisaties loont het niet alleen om te kijken naar de mogelijkheid bestaande pallettrucks te vervangen voor een elektrisch model. Bekijk het breder en overweeg bijvoorbeeld ook een elektrische veegmachine van Equipment4U te bestellen. Deze veegmachines worden veelal gebruikt in parkeergarages, op luchthavens en bijvoorbeeld in grote magazijnen. Naast deze professionele machines die op de werkvloer gebruikt worden, kun je besluiten over te stappen van zakelijke bedrijfswagens op benzine of diesel naar volledig elektrische auto’s. De actieradius is tegenwoordig groot genoeg om medewerkers naar de klant te laten komen, zonder dat zij genoodzaakt zijn de auto tussendoor op te laden.

Elektrisch wagenpark combineren met zonnepanelen 

Haal het maximale uit de investering in een nieuw, elektrisch wagenpark, door dit te combineren met zonnepanelen op het dak van het pand. Bedrijfspanden hebben over het algemeen een plat dak. Dit maakt het eenvoudig om zonnepanelen in precies de juiste hellingshoek en in verschillende windrichtingen te monteren. De combinatie maakt het gebruik van het wagenpark voordeliger. Je gebruikt de elektrische heftrucks en bijvoorbeeld veegmachines nagenoeg gratis.

Minimaliseren van stromen met restafval 

Naast een investering in het verduurzamen van de voertuigen die binnen en buiten je bedrijfspand gebruikt worden, is het interessant om reststromen in kaart te brengen. Hoeveel materiaal moet worden weggegooid, omdat dit niet meer bruikbaar is? Op welke manier wordt het afval momenteel gescheiden in de bedrijfskantine? Gebruik je vaste koffiemokken, of nog steeds plastic/kartonnen bekers? Het in kaart brengen van dergelijke stromen met restafval maakt het mogelijk deze te optimaliseren. Interessant hierbij is de toepassing van 3D printing. 3D printers maken het mogelijk om onderdelen just-in-time te leveren met een minimale hoeveelheid restafval. 

Reacties