Sander Wijdemans
20 augustus 2021 08:16
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Kies de juiste verlichting voor op kantoor

Op kantoor is verlichting minstens even belangrijk als thuis. Onze ogen zijn gemaakt voor het ‘blauwe’ licht dat we buiten ervaren. Op kantoor is daar meestal niet voldoende van en zeker niet in de wintermaanden. Om dit te compenseren was het gebruikelijk om te kiezen voor koud licht en tl-buizen worden daarvoor nog steeds het meest gebruikt.

Sfeervol is tl-licht echter niet en het is ook vermoeiend voor de ogen. Inmiddels zijn er voldoende alternatieven, waaronder tafellampen en plafonnieres. Het moderne kantoor oogt daardoor gezelliger en voor de concentratie is het licht ook afdoende. Duurzaamheid en lagere kosten zijn in de meeste kantoren ook te realiseren. Benieuwd geworden? Hieronder lees je hoe je de juiste verlichting kiest voor op kantoor.

Kies de juiste verlichting voor op kantoor

Hoe ‘warm’ is het licht op kantoor?

Het is wellicht moeilijk uit te leggen, maar iedereen heeft wel een idee bij wat wordt beschouwd als warm en kil licht. Er is ook een maatstaf voor de warmte van licht, namelijk Kelvin.

Kunstlicht wordt gebruikt in een range van 1.000 tot 10.000 Kelvin. Bij een waarde van 1.000 Kelvin lijkt licht op de gloed van kaarsen. Een waarde van 10.000 Kelvin is vrijwel gelijk aan daglicht. Op een kantoor zijn die waarden van belang voor de plaatsing van de lampen. Voor een kamer waarop het kantoorwerk wordt gedaan, is een waarde van 6.000 Kelvin meestal voldoende om ook de kleine lettertjes goed te kunnen lezen. Daarnaast kun je met mooie tafellampen de kwaliteit van het licht nog verhogen. In andere ruimtes, zoals de kantine of bij de receptie is meer sfeervol licht een optie. Met ongeveer 2.700 Kelvin bereik je een gezellige sfeer voor bezoekers en de werknemers.

Duurzaam en besparen op de kosten

In de meeste bedrijfspanden is het licht gedurende de hele werkdag aan. Het is een gewoonte, maar heeft ook te maken met een gebrek aan daglicht, hoewel glas in moderne kantoorgebouwen ook gebruikelijk is. Verlichting is daarmee een niet te onderschatten kostenpost. Toch kan op veel kantoren in ons land 60% van de kosten van verlichting worden bespaard door over te gaan van tl-buizen op led-tl.

Daarbij is het niet nodig om de armaturen te vervangen. De led-tl-buizen zijn zo gemaakt dat deze ook passen in bestaande armaturen. Behalve een directe besparing op de elektriciteitsrekening heeft led nog een voordeel. Deze lampen gaan veel langer mee en zijn beter te recyclen. Behalve een korte terugverdientijd, draagt het gebruik van led ook bij aan minder belasting van het milieu.

Design op kantoor

Het hoeft niet altijd led-tl te zijn op kantoor. Er zijn ook prachtige design modellen voor aan het plafond, de muur of op de vloer. Aangevuld met een bureaulamp kan je hiermee iedere kantoorkamer een heel ander aanzicht geven. Met led lampen bespaar je flink ten opzichte van andere lichtbronnen en de sfeer kan door effectieve verlichting enorm worden verbeterd. Inmiddels overtuigd? In vrijwel ieder kantoor bestaat de mogelijkheid om de verlichting te verbeteren. Dat is in het voordeel van het management en overige medewerkers.

Reacties