Sander Wijdemans
25 augustus 2017 16:52
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Ruim twee miljoen vacatures online geplaatst

Positieve trends van het laatste jaar is dat de werkloosheid steeds verder daalt. Hoewel we in Nederland er niet heel erg slecht voor hebben gestaan, is minder werkloosheid een goed teken. Maar dat is niet het enige, het bedrijfsleven is druk. En daarmee groeit de krapte op de arbeidsmarkt. Zoek je een andere baan? Profiteer dan van deze situatie.

Online vacatures

Dat de arbeidsmarkt groeit is te merken aan het grote aantal vacatures. In het laatste jaar zijn er in Nederland meer dan twee miljoen vacatures online geplaatst. Dat betekent dat een groot aantal bedrijven op zoek is naar nieuwe werkgevers. Er vanuit gaande dat de meeste vacatures online worden gepubliceerd, betekent dit dat meer dan 500.000 banen per kwartaal worden aangeboden. Vrijwel iedere onderneming is eigenlijk wel op zoek naar nieuwe medewerkers.

Beroepsgroep per regio

Het aantal vacatures is niet in verhouding verdeeld per regio. Er is namelijk ook sprake van arbeidskrapte in sommige regio’s. In de provincies Utrecht en Zeeland waren de regio’s met de grootste krapte op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat daar weinig werklozen staan ten opzichte van het aantal werkenden. Terwijl de vraag naar personeel in de Randstad het grootst is. Dan is er ook nog onderscheid in het gevraagde niveau van nieuw personeel. In de ene stad is men vooral op zoek naar hoger opgeleiden. Terwijl enkele tientallen kilometers verder men vooral behoefte heeft aan mensen uit het middenkader.

Werk zoeken in de regio

De meeste werkzoekenden zoeken werk in hun eigen regio. Dat maakt het zoeken makkelijker voor de kandidaat. Wil je bijvoorbeeld een baan vinden in omgeving Rotterdam dan kun je gericht op Rotterdam zoeken. Online vacaturebanken bieden deze selectiemogelijkheid. Potentiële werkgevers hebben zelf ook het liefst iemand die in de buurt van het bedrijf woont. Omdat je eigen netwerk meestal rondom je woont en werkt, is de kans op werk in de regio ook het grootst.

Werkgever rekening houden met werknemer

Het feit dat er meer dan twee miljoen vacatures zijn geplaatst geeft ook wel andere trends aan. Door de krapte op de arbeidsmarkt is de druk op het bestaande personeel vaak groter. Medewerkers moeten vaak boven hun kunnen presteren om de capaciteit te halen. Zeker als een bedrijf al een tijd een vacature heeft uitstaan, gebeurd dit vaak. Let daar als werkgever goed op. Een burn-out of andere stress-gerelateerde klachten komen vaak voor als men met elkaar probeert de doelen te halen. Het is dan de vraag of je als ondernemer de lat niet te hoog legt.

Het gaat goed met de economie. De werkloosheid daalt en daarmee groeit de krapte op de arbeidsmarkt. Zoek je werk, profiteer hier dan van. Heb je een probleem als ondernemer om aan personeel te komen? Hou dan wel je bestaande personeel in de gaten.

Reacties