Sander Wijdemans
23 december 2014 08:00
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Thuiswerken en Het Nieuwe Werken: tips bij het inrichten van je thuiswerkplek!

Een thuiswerkplek op maat bij STIJL
Thuiswerken is een belangrijk onderdeel van Het Nieuwe Werken. Door meer vanuit huis te werken, wordt je werk flexibeler, efficiënter en duurzamer. Geen files, geen stress, in alle rust werken!

Wanneer je thuis gaat werken, moet je thuiswerkplek wel goed ingericht zijn. Een fijne werkplek werkt niet alleen plezieriger maar is ook inspirerend en ergonomisch verantwoord. Dat is iets anders dan aan de keukentafel werken!

Bureaustoel en bureau

Het belangrijkste aan je thuiswerkplek inrichten, zijn je bureau en bureaustoel. Deze moeten ergonomisch zijn en op de juiste hoogte ingesteld kunnen worden. Daarbij moet je het aantal uren dat je thuiswerkt, je lengte en gewicht en eventuele rugklachten meenemen in de beslissing voor een bepaald soort kantoormeubilair. Ga niet alleen op trendy of design af, je spendeert er namelijk een (groot) deel van de week.

Wanneer je thuiswerkplek maar klein is of een lastige ruimte is om in te richten, dan kunnen bijvoorbeeld de kantoorkasten van De Graaf uitkomst bieden, deze worden op maat gemaakt.
Wanneer je echt duurzaam te werk wilt gaan, vraag dan of je werkgever nog kantoormeubelen heeft die bij jou thuis een tweede leven kunnen krijgen.
Naar De Graaf - Kantoorkasten op maat

Verlichting en apparatuur

Goede verlichting en voldoende opbergmogelijkheden zijn daarnaast belangrijk, eigenlijk alles wat op kantoor ook belangrijk is. Natuurlijk daglicht is het fijnst om in te werken. Zorg dus dat eventuele gordijnen voldoende licht doorlaten en dat een kast het daglicht niet blokkeert. Kies daarnaast voor LED-verlichting in plaats van TL-lampen. TL-lampen kunnen bij veelvuldig gebruik tot hoofdpijn leiden.

Vergeet bij het inrichten van je thuiswerkplek ook niet de communicatiemiddelen waarmee je regelmatig contact kunt onderhouden met je collega’s en klanten. Je kunt je werkgever vragen of deze je een laptop en mobiele telefoon ter beschikking wil stellen.

Laat je werkgever meehelpen

Om zo efficiënt mogelijk te werken, moet je thuiswerkplek natuurlijk ook efficiënt ingericht zijn. Daarom is het niet meer dan normaal dat je werkgever meedenkt over de inrichting van je thuiswerkplek. Hij wil immers dat je even productief of liefst nog productiever werkt dan op kantoor. En je werkgever bespaart kosten doordat hij minder kantoorruimte nodig heeft, minder reiskosten en minder printkosten kwijt is wanneer jij regelmatig thuis zit. Dat geld mag hij dus best investeren in een goede thuiswerkplek.

Leg afspraken eventueel schriftelijk vast. Een werkgever kan onder bepaalde voorwaarden een deel van de inrichting van de thuiswerkplek eens in de vijf jaar belastingvrij vergoeden wanneer deze in ieder geval aan de Arbowet voldoet. Dat geldt ook voor de energiekosten en internet- en telefoonkosten die je kwijt bent aan je zelfstandige werkplek!

De werkgever heeft het recht je thuiswerkplek te laten controleren door een deskundige. Vraag dus geen absurde of onnodige voorzieningen!


Reacties