Sander Wijdemans
20 januari 2023 09:51
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Tips om jouw bedrijfsafvalkosten te verlagen

Het is een onderwerp dat in elk bedrijf speelt. Het gaat dan natuurlijk over bedrijfsafval en wat het kost om het milieu te beschermen. Een goede afvalscheidingsstrategie is dus belangrijk om te benutten. De kosten kan je op verschillende manieren verlagen. Daarvoor moet je weten welk afval je produceert, welke systemen er zijn en welke tools je kan benutten. Ook is het belangrijk om personeel te trainen en coachen in goed scheiden. 

bedrijfsafval

De beste wijze van scheiden

Het is belangrijk om bedrijfsafval te scheiden in recyclebare stromen. Dat doe je door voor elke stroom een eigen afvalbak te verzorgen. Door de bakken te merken maak je duidelijk wat waar hoort te worden verzameld. Het is slim om een specialist om hulp te vragen voor een goede afvalscheidingsstrategie. Bij Milieu Service Nederland hebben ze jarenlange ervaring op het gebied van afvalscheiding voor bedrijven.

Wat is een goede strategie?

Het bepalen van de afvalscheidingsstrategie hang af van de soorten afval in een onderneming. Dit helpt om te bepalen wat er gescheiden kan worden in grondstoffen en afval. Zo is te besparen. Door overzicht te creëren is een plan te maken. Het helpt ook om de medewerkers een goede manier van scheiden aan te leren. Het scheiden van bijvoorbeeld papier, plastic, metaal, glas, elektrisch, organisch, gevaarlijk en vertrouwelijk afval is mogelijk.

De stap na het scheiden

Het gescheiden afval wordt verwerkt. Dat kan door hergebruik van materialen. Daardoor hoeft minder verbrand te worden. Daarnaast zijn er materialen die gerecycled worden. Die worden als grondstoffen voor nieuwe materialen gebruikt. Wat dan nog overblijft, wordt uiteindelijk verbrand voor energieproductie. Het scheiden levert CO2 besparing op. Het scheiden levert dus veel besparingen op voor bedrijf en milieu.

Het scheiden van vertrouwelijk afval

Het scheiden van karton, plastic en groen is geen probleem. Voor vertrouwelijk afval is dat anders. Dit is vaak beter eerst te scheiden voor het gerecycled wordt. Door het te scheiden is de informatie die in het afval te vinden is niet meer te achterhalen. Het gaat bijvoorbeeld om datadragers en producten, maar ook vertrouwelijk papier. Het is slim om voor al deze soorten afval te kijken naar wat het is en wat je ermee doet. Wil je de grondstoffen benutten, dan is recyclen wel belangrijk. Mag de informatie echte echt niet bekend worden? Kies dan voor shredden.

Het belang van goed scheiden

Aan de hand van de kennis in dit artikel is goed duidelijk geworden dat afval scheiden een belangrijke factor in het besparen van de afvalkosten is. Wie de afvalstromen goed scheidt, kan besparen op verwerkingskosten en op grondstoffen. Het is bovendien ook nog eens zo dat er flink op de CO2-uitstoot bespaard kan worden. Wie dus goed wil besparen, doet dat door afval scheiden. Dit kan al snel het nodige opleveren voor elk bedrijf.

Reacties