Redactie
26 maart 2025 19:47
door Redactie
Categorie:
MKB-tips

Veiligheid op de werkvloer: Hoe je een goede risico-inventarisatie maakt

Er hoeft maar een machine te zijn die niet goed staat ingesteld, een vloer die te nat gedweild is of een kabel die net op het voetpad ligt en je hebt het aan je broek hangen: een serieus ongeluk. Zulke dingen lijken klein, maar kunnen grote gevolgen hebben. Daarom is het slim om van tevoren goed in kaart te brengen waar de risico’s zitten. En precies daarvoor is een RI&E bedoeld.

Misschien denk je nu: een wat? Wat is een RI&E dan eigenlijk? Eigenlijk is het gewoon een overzicht van alle risico’s binnen je bedrijf met handige manieren om deze te beperken. Je ziet waar het goed gaat, waar het beter kan en – nog belangrijker – wat je kunt doen om ongelukken of uitval te voorkomen. Zie het als een handige checklist, mét actiepunten erbij. Niet alleen een ‘wat er mis kan gaan’-lijstje, maar juist een manier om de boel slimmer en veiliger te maken.

Veiligheid op de werkvloer: Hoe je een goede risico-inventarisatie maakt

Verplicht of optioneel?

Nu denk je misschien: “Leuk, maar moet dat écht?” Het korte antwoord: ja. De verplichting RI&E is vastgelegd in de Arbowet. Elk bedrijf met personeel is verplicht om zo’n risico-inventarisatie te hebben. Dus ook als je maar één werknemer in dienst hebt. Heb je geen RI&E? Dan riskeer je niet alleen boetes, maar ook onnodige risico’s voor je team. En laten we eerlijk zijn, niemand zit te wachten op uitval, letsel of juridische problemen die je had kunnen voorkomen.

Een kritische blik

Een goede RI&E begint met rondkijken op de werkvloer. Welke machines staan er? Hoe worden materialen opgeslagen? Zijn er trappen, gladde vloeren, zware tilwerkzaamheden? En hoe zit het met de werkdruk of psychosociale risico’s zoals stress en pesten? Al die zaken neem je mee. Daarna stel je een plan van aanpak op: wat ga je verbeteren, wanneer en wie is verantwoordelijk?

Gelukkig hoef je dat niet helemaal zelf te verzinnen. Er zijn online tools, branchegerichte RI&E-instrumenten en gespecialiseerde adviseurs die je op weg kunnen helpen. Zorg in ieder geval dat je RI&E actueel blijft. Dus bij grote veranderingen, zoals een verhuizing of nieuwe machines, moet je ‘m aanpassen.

Een veilige werkplek

Veiligheid is geen eenmalig project, het is iets waar je continu aan blijft werken. Maar het begint allemaal met een goede RI&E. Het is niet alleen een verplicht nummer, het is vooral een slimme stap richting een gezonde en veilige werkomgeving voor iedereen.

Kortom: weet wat een RI&E is, begrijp de verplichting RI&E en zorg dat jouw bedrijf niet alleen draait, maar ook veilig draait. Wel zo prettig, toch?

Reacties