Sander Wijdemans
26 maart 2019 13:27
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Dit zijn de vele voordelen van een goed geïntegreerd ERP-systeem

Dit zijn de vele voordelen van een goed geïntegreerd ERP-systeem

Ongeacht of je slechts enkele jaren geleden aan het ondernemen ging of al een geschiedenis van enkele tientallen jaren achter de rug hebt: samen met jouw onderneming groeit ook de beschikbare technologie. Een goed ERP systeem blijkt anno 2019 dan ook cruciaal te zijn voor een efficiënte bedrijfsvoering. Toch blijkt dat zo’n ERP-systeem niet alleen geschikt moet zijn voor jouw onderneming, maar dat ook een optimale integratie ervan zich opdringt. Maar wat zijn de voordelen van een goed geïntegreerd ERP-systeem nu net? In dit artikel vind je de belangrijkste voordelen terug.

Centraliseren van beschikbare gegevens

Velen noemen dit het grootste voordeel van een goed geïntegreerd ERP-systeem: de integrale beschikbaarheid van alle organisatiegegevens op één enkele locatie. In een niet al te ver verleden had iedere afdeling immers zijn eigen softwarepakketten waardoor data niet algemeen toegankelijk was of verschillende keren diende te worden ingegeven. Indien het ERP-systeem goed werd geïntegreerd, moeten gegevens nog slechts één keer worden opgeslagen en is het meteen toegankelijk voor alle afdelingen.

Extra voordeel: indien er wordt gekozen voor een ERP-systeem in de cloud, is de informatie ook extern en in realtime beschikbaar. Dit maakt ook nieuwe manieren van werken mogelijk.

Foutloos werken met dank aan automatisering

Niet alleen zorgt een goede integratie van het ERP-systeem voor een centrale beschikbaarheid van gegevens, bovendien wordt een groot deel van de informatie ook automatisch verwerkt. Het kan hierbij gaan om uiteenlopende taken van diverse afdelingen. Voor de dienst verkoop zal het ERP-systeem bijvoorbeeld automatisch de uitgaande facturen opvolgen en de beschikbaarheid in de webshop updaten, terwijl een en ander voor de financieel directeur in rapporten wordt gegoten.

Dit laatste resulteert overigens in een belangrijk extra voordeel van een goed geïntegreerd ERP-systeem: belanghebbenden hebben voortdurend inzicht in de bedrijfsprocessen.

Veiligheid staat voorop

Bij een goede integratie van het ERP-systeem is alle data op één plaats geïntegreerd. Dit brengt ook een belangrijk veiligheidsvoordeel met zich mee. Het is immers veel eenvoudiger om één plek te beveiligen dan verschillende omgevingen. Vaak komt het ERP-systeem zelf met een fikse beveiligingslaag, waardoor extra beveiligingsinvesteringen in principe niet noodzakelijk zijn. Uiteraard blijft een goed antiviruspakket, net zoals de andere standaard beveiligingsingrepen, nog steeds wenselijk.

Uniform werken over de verschillende afdelingen heen

Dit voordeel wordt vaak vergeten terwijl het absoluut niet onbelangrijk is. Door te werken met een ERP-systeem, werkt men uniform over de verschillende afdelingen heen. Hierdoor verloopt de communicatie eenvoudiger. Ook voor het opleiden van nieuwe personeelsleden brengt dit een aantal belangrijke voordelen met zich mee.

Ten gevolge hiervan is het eenvoudiger om zogenoemde groeitrajecten op te stellen en uitstroom te vervangen door een natuurlijke doorstroming (retentiemanagement). Een andere afdeling impliceert nog steeds andere taken, maar men moet niet elke keer opnieuw met een nieuw pakket leren werken.

Kostenbesparing dankzij goed geïntegreerd ERP-systeem

Met een goed geïntegreerd ERP-systeem werken we efficiënter. En efficiëntie brengt altijd kostenbesparing met zich mee. Onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Panorama Consulting Solutions toonde bijvoorbeeld aan dat de arbeidskosten met 20% dalen, terwijl de administratie- en materiaalkosten met respectievelijk 10% en 15% afnemen. Hierdoor weet een goed geïntegreerd ERP-systeem zich eenvoudig terug te verdienen.

Reacties