Sander Wijdemans
5 december 2018 08:44
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Vier tips voor het kopen van een tweedehands bestelbus

Vier tips voor het kopen van een tweedehands bestelbus

Cijfers van het CBS en brancheorganisatie BOVAG tonen het aan: de gemiddelde bestelauto in Nederland wordt steeds ouder. Het kopen van een tweedehands bestelbus, zeker indien we onze schadevrije jaren inzetten, is nu eenmaal een stuk goedkoper dan een leasingovereenkomst. Natuurlijk houdt een tweedehandse bestelbus altijd een aantal risico’s in. Met onderstaande vier tips ben je echter een stuk zekerder van jouw aankoop, ongeacht of je de bestelbus nu via een autodealer koopt of niet.

# 1. Controleer de geschiedenis van de bestelbus

Een bestelbus een tweede of een derde leven geven is dan wel een leuk idee, toch kunnen we het beste wel het een en ander over z’n eerdere levens weten. Zo is het belangrijk om te weten wie de vorige eigenaar was en of de auto al dan niet een schadeverleden heeft. Via de website van de RDW kan je met het kentekennummer het een en ander over de bestelbus opzoeken.

Het is misschien stereotiep, maar kijk ook naar de branche waaruit de bestelwagen afstamt. Koerierdiensten hebben bijvoorbeeld niet de beste reputatie op het gebied van rijgedrag. En stamt de wagen af van een bedrijf uit de metaalsector? Weet dan dat zij de bestelbus wel eens extra durven te belasten. Was de bestelwagen daarentegen eigendom van een vastgoedmakelaar die zo ook sporadisch eens wat decoratiespulletjes transporteerde voor de plaatselijke bezoekdag? Hoewel het geen garantie is, is de kans op een zorgzaam verleden in dit laatste geval een stuk groter.

# 2. Houd steeds rekening met extra kosten

Natuurlijk is een tweedehands bestelwagen een stuk goedkoper dan een nieuw model. Echter zal niet alleen de aankoopprijs een rol spelen. Met een oudere bestelbus zullen bijkomende kosten immers sneller optreden. Houd bij het vastleggen van jouw budget rekening met zo’n kostenraming. Soms kan het dan ook interessant zijn om een jongere tweedehandse bestelbus aan te kopen. Durf eventueel wel te spelen met het eigen risico om zo ook de premie van de bestelautoverzekering binnen het budget te laten aansluiten.

# 3. Bestudeer ook de uitstoot

In steeds meer steden in Nederland, maar ook in andere grote Europese steden, zijn er zogenoemde milieuzones ingevoerd. In dergelijke zones is lang niet iedere auto nog welkom. Zeker voor oudere dieselbusjes is dat problematisch. Ga daarom na of de bestelbus wel aan de recentste milieuvereisten voldoet, maar houd er ook rekening mee dat veel steden hun milieuvereisten nog jaarlijks aanscherpen.

Gebruik je de bestelbus echter gewoon lokaal op het platteland? Dan hoef je je over de uitstoot niet meteen zorgen te maken en kan je zelfs een extra goedkope bestelbus op de kop tikken. Tenzij je natuurlijk wat om het milieu geeft, dan koop je toch het beste een bestelbus met een milieuvriendelijk karakter.

# 4. Let op waar je de tweedehands bestelbus koopt

Er zijn veel verkopers van bestelbussen op de markt te vinden. Ook particulieren bieden hun bestelbussen graag op websites zoals Marktplaats aan. Daar hoeft geen probleem mee te zijn, maar regel vooraf toch maar even een controle door jouw monteur. Raadpleeg ook even jouw boekhouder. De particulier zal jou idealiter een bon bezorgen en de betaling doe je vervolgens per bankbetaling. Maak ook een printje van de advertentie. Op die manier kan jouw boekhouder de kosten fiscaal in mindering brengen.

Wil je echt zeker zijn van de kwaliteit van jouw bestelbus én van de fiscale aftrekbaarheid? Koop jouw bestelbus dan via een gecertificeerde BOVAG-garage. Ook het lezen van reviews kan op dit vlak wonderen verrichten. Via deze website vind je dergelijke reviews terug, waarbij zowel plus- als verbeterpunten steeds concreet zijn aangegeven.

Reacties