Sander Wijdemans
11 mei 2020 15:40
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Waar vind je de beste leiders voor je bedrijf?

Een goede manager voor een bedrijf vinden, dat is lang niet altijd even gemakkelijk. Een kandidaat moet niet alleen de juiste opleiding en ervaring hebben, hij of zij moet ook perfect binnen de organisatie passen en precies die bagage meenemen die noodzakelijk is. Niet zelden wordt er bij het vervullen van dergelijke vacatures een beroep gedaan op experts of ervaringsdeskundigen.

Op de juiste plekken zoeken

Waar je voor bijbaantjes in de lokale supermarkt vaak gewoon ter plekke kunt adverteren, zelfs door simpelweg een poster op het raam te plakken, ligt dit voor een executive search vaak een heel stuk lastiger. Executive vacatures worden steeds vaker niet geadverteerd, maar vervuld via een netwerk of een extern bureau. Juist in dit soort functies wordt vaak naar een heel specifiek profiel gezocht. Naar iemand die al vaker een soortgelijke functie heeft vervuld, en zonder noemenswaardige inwerkperiode zelfstandig aan de slag kan, en beslissingen kan maken. Of iemand waarvan bekend is dat hij of zij met een frisse blik naar een organisatie kan kijken, met name van belang als het even niet zo goed draait. Misschien heeft een bedrijf wel iemand nodig die hen klaarstoomt, indien nodig met behulp van een reorganisatie, voor de toekomst, of juist iemand die specifieke kennis met zich meebrengt die nu nog niet in huis is.

Juist vanwege deze zeer specifieke verwachtingen, is het zoeken via een bureau of netwerk vaak handiger en sneller dan een vacature uitzetten en alle sollicitaties uitgebreid gaan screenen. Ons kent ons, op een goede manier, waardoor er altijd een kandidaat opduikt die precies aan de vereisten voldoet die een bedrijf stelt. Deze manier van zoeken kan een bedrijf veel tijd schelen, er hoeft tenslotte geen tijd te worden gestoken in sollicitanten die niet bij de organisatie passen.

Voor sollicitanten: zorg dat men je kent

Deze manier van werken is voor veel werkgevers erg effectief, maar kan voor potentiƫle kandidaten lastig zijn. Als dit soort vacatures nergens geadverteerd wordt, hoe weet je dan dat zij bestaan? Hoe kun je een dergelijke functie bemachtigen, als je niet weet waar er mensen nodig zijn?

Het antwoord is simpel: zorg dat de juiste mensen van je bestaan afweten. Zorg voor een gedegen netwerk, dat je goed onderhoudt. Zorg ervoor dat genoeg mensen weten wie je bent en wat je kan, zodat je naam zal vallen als er ergens iemand nodig is. Netwerken kost tijd en energie, maar levert op deze manier ook veel op. Professioneel netwerken kan ook, door bekend te zijn bij de bureaus die dit soort vacatures steeds vaker vervullen. Zelfs als je niet concreet op zoek bent naar een baan, is het goed om dit soort contacten op te gaan bouwen, al is het maar voor de toekomst.

Reacties