Sander Wijdemans
10 februari 2025 20:51
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-tips

Wat is de Nederlandse wet- en regelgeving rondom buitenreclame?

Waar je het in de middeleeuwen nog redelijk exclusief moest hebben van mond-tot-mondreclame en simpele borden, is het concept van reclame maken door de jaren heen sterk veranderd. Omdat er tal van bedrijven zijn die hun producten of diensten aan de man willen brengen, zit de wereld vol met prikkels waarin je moet zien op te vallen. Daar zijn verschillende instrumenten voor, waarvan buitenreclame als wat meer traditionele manier nog steeds zeer relevant is. We bespreken de voordelen ervan, maar ook hoe het zit met de wet- en regelgeving rondom buitenreclame.

Welke manieren van reclame maken zijn er?

Reclame is een veelzijdig beest geworden; het kan op talloze manieren. Tegenwoordig denk je al snel al online marketing in de vorm van advertenties op sociale media, in zoekmachines en in de vorm van banners op websites. Ook televisie- en radioreclame is nog actueel, hoewel videoreclames ook op sociale media terug te vinden zijn. Maar er zijn ook meer traditionele mogelijkheden van adverteren die nog steeds in gebruik en relevant zijn, ook in deze digitale wereld. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan advertenties in kranten en tijdschriften, folders of gepersonaliseerde post, of promotie tijdens evenementen. Maar minstens als niet meer effectief is buitenreclame: reclame in de openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld billboards, spandoeken en lichtmastreclame.

De voordelen van buitenreclame

Het grote voordeel van buitenreclame is het feit dat mensen er niet omheen kunnen. Veel voorbijgangers zien het en kunnen 24 uur per dag zien. Dat maakt het bijvoorbeeld uitermate geschikt om een doelgroep in een specifieke regio te bereiken in hun eigen leefomgeving. De kans dat deze reclame gezien wordt is groter dan in kranten, tijdschriften en folders. Lang niet iedereen leest die immers even aandachtig, en vaak zeker ook niet meer dan één keer, terwijl buitenreclame bijna onvermijdelijk is om iedere keer dat je het passeert op te merken. Een zeer effectieve vorm waarmee een bedrijf in buitenreclame je kan helpen, is lichtmastreclame. Dit betreft doorgaans kleine, strategisch geplaatste borden aan lantaarnpalen die jouw boodschap letterlijk in het blikveld van automobilisten, fietsers en voetgangers plaatst. Door de verlichting in het reclamebord is het in het donker nog eens extra goed waarneembaar.

Wat is toegestaan als je lichtmastreclame gaat doen?

Buitenreclame, en daarbij in het bijzonder lichtmastreclame, kan dus zeer aantrekkelijk zijn. Wel moet je rekening houden met regels en richtlijnen die erop van toepassing zijn. In Nederland wordt buitenreclame gereguleerd door verschillende instanties, waaronder de Reclame Code Commissie (RCC) en de gemeente. Ten eerste is het zo dat gemeenten over het algemeen vrij specifieke regels hebben voor waar en hoe lichtmastreclame mag worden geplaatst. Meestal is er een vergunning voor nodig. Je mag er geen verkeersborden of stoplichten mee blokkeren en het mag ook geen afleiding vormen voor weggebruikers. Daarnaast heeft jouw reclame te voldoen aan de Nederlandse Reclame Code. Concreet houdt dat in dat de boodschap ervan niet misleidend, aanstootgevend of discriminerend mag zijn. Zorg dus dat je voordat je reclame geplaatst wordt zeker weet dat het daadwerkelijk mag in deze vorm en op deze plek.

Hoe lang moet je lichtmastreclame doen voor je effect ziet?

Voor lichtmastreclame en andere buitenreclame geldt dat je het tijd moet gunnen om de effecten ervan te zien. Hoe langer het hangt, des te meer mensen het gezien hebben en des te vaker mensen het gezien hebben. Zo groeit de kans dat de interesse gewekt wordt en mensen daarop actie ondernemen door jouw bedrijf op te zoeken en hopelijk iets af te nemen. Het is aan te raden om je lichtmastreclamecampagne minimaal vier tot zes weken aan te houden. Het is immers bewezen dat herhaling voor herkenning zorgt en jouw boodschap daardoor beter onthouden wordt. Timing is wel een factor om rekening mee te houden. Probeer jouw reclameboodschap te plaatsen in periodes waarin deze het meest relevant is en kies ook locaties uit waar je doelgroep te vinden is.

Buitenreclame is zonder twijfel een krachtig hulpmiddel om je bedrijf lokaal zichtbaar te maken. Het kan zeer effectief zijn om het bewustzijn van je lokale doelgroep binnen te sluipen en mensen zo te bewegen om jouw producten of diensten uit te proberen. Geduld en een duidelijke, kernachtige boodschap zijn belangrijke bepalende factoren daarin. Overweeg wel het combineren van verschillende marketinginstrumenten om het optimale effect te bereiken. Een combinatie tussen buitenreclame en online adverteren is bijvoorbeeld een slimme keuze.

Reacties