Jack Smit
5 oktober 2022 16:21
door Jack Smit
Categorie:
MKB-nieuws

Wat moet ik met een coach!

Weet je wat mij laatst opviel. De coaching praktijken schieten als paddenstoelen uit de grond. Iedereen noemt zich tegenwoordig coach. Lifestyle coach, business coach, scheidingscoach… noem maar op. Ik word daar best wel een beetje verdrietig van.

“Coach” is namelijk geen beschermde term. Iedereen kan zich coach noemen. Je hoeft er geen enkele opleiding voor te hebben gevolgd. Als jij denkt dat je iemand wel kan coachen dan noem jij jezelf coach en je gaat aan de slag. Het is om mismoedig van te worden. Vooral omdat jij als nietsvermoedende klant denkt bij een professional aan te kloppen die het klappen van de zweep wel kent en ook verwacht dat er een duidelijke verbetering of verandering kan plaatsvinden in hetgeen waarvoor jij bij die desbetreffende coach bent aangeland.

Helaas is niets minder waar.

Coachen is veel meer dan luisteren en advies geven. Sterker nog, advies geven is helemaal niet waar het coachen over gaat. De vraag die iedere coach zichzelf zou moeten stellen is ”wie denk ik wel dat ik ben dat ik deze persoon mag coachen” Je gaat een verplichting aan. Coachen is niet vrijblijvend.

Zeker niet als een bedrijfseigenaar de rekening betaald voor de begeleiding van hemzelf als ondernemer of wanneer er werknemers worden doorverwezen voor begeleiding bij Burn-out bijvoorbeeld.
Natuurlijk zijn er ook hele goede coaches. Maar hoe kom je erachter dat iemand een goede coach is en dat hij of zij het vak van coach zijn wel verstaat. Kan ik mijn coach vertrouwen!

Misschien moet ik even iets over mijn achtergrond vertellen. Want eerlijk is eerlijk, wie ben ik dat ik dat mag zeggen. 

Mijn  naam is Jack Smit en ben 63 jaar. In de 90er jaren werkte ik als “Search and Rescue coordinator” in New Zealand. Naast het opleiden van teams (honden en mensen) om vermisten op te speuren in de bush was ik ook belast met de zorg voor de mensen met wie ik werkte, en de familie van de vermiste personen. (de achterblijvers)

Omdat ik geen idee had hoe ik dat het beste kon doen ben ik opleidingen gaan volgen. NLP, Hypnose, psychologie enzovoort. Ik had het geluk dat ik geschoold werd door mensen met ervaring op dit vlak. Ik kon terugvallen op tal van ervaringsdeskundigen en professionals. Ik mocht staan op de schouders van de reuzen die mij voor zijn gegaan.

Terug in Nederland ging ik eerst hobbymatig verder met al die studies. Ik verslond boeken en melde me aan voor trainingen op dat vlak. Het interesseerde mij hoe mensen in elkaar zitten.
In het bedrijf dat ik toen met enkele collega’s had opgestart kwam dat heel goed van pas. In ons bedrijf liepen er 135 werknemers rond. Dan heb je ook te maken met alle aspecten die het hebben van veel werknemers met zich meebrengt.

Ik denk dat ik mag stellen dat ik het vak “coach” begrijp.
Waarmee ik overigens niet zeg dat iedere coach hetzelfde traject moet hebben afgelegd. Je kunt ook op andere manieren het vak in de vingers krijgen.

Omdat de mentale zorg in Nederland best wel wat te wensen overlaat is er ook ruimte voor coaches om een deel van dat werk op te pakken. De wachtlijsten bij GGZ zijn enorm. Psychologen hebben een wachtlijst en zitten overvol. Als gevolg van het niet snel en effectief aanpakken van de problematiek wordt snelle gegrepen naar medicatie. Slaapmedicatie, antidepressiva, noem het maar op.

Een goede coach is geen psycholoog, en kan in veel gevallen hele goede ondersteuning geven. En wanneer je als bedrijfseigenaar wilt voorkomen dat jouw werknemers langdurig uitvallen als gevolg van mentale klachten, dan kan een goede coach uitkomst bieden.

Hoe kies je een goede coach

Maak eerst een kennismakingsgesprek.

Waar word je ontvangen? Ziet het er professioneel uit, heb je er een goed gevoel bij.
Kijk ook naar de accreditaties. Waar is de coach bij aangesloten. Wat is het opleidingsniveau van de coach. Heeft de coach referenties? Bij welke beroepsvereniging is deze coach aangesloten.

Is er een Klachtenprocedure. Werkt de coach samen met andere vakdisciplines ( fysio, beweging, voeding)

Kortom, ga zelf eerst op onderzoek uit voordat je jouw ziel en zaligheid in de handen legt van een willekeurige coach.

Mocht je willen onderzoeken of een coach jou kan helpen, NLPro-Coaching heeft op 31 oktober, 2, 28 en 30 november 2022 open avonden gepland staan.

Op die avonden (vanaf 19.00 uur) staan onze deuren open en kun je zelf en ervaren op welke manieren de NLPro-Groep mensen ondersteund. Dat doen we door trainingen en coaching trajecten op maat af te stemmen op wat er nodig is.

Het is uiteraard geheel vrijblijvend en je kunt er altijd wat van opsteken. 

Locatie: De Trompet 2930 – 1967 DD – Heemskerk

Website www.NLPro-Coaching.com

Reacties