Sander Wijdemans
16 januari 2020 07:00
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Zakelijk rijden in een huurauto

Zakelijk rijden in een huurauto

Bij zakenreis naar het buitenland is het vaak efficiënt om gebruik te maken van een huurauto. Het is wel verstandig om eerst kennis te nemen van de plaatselijke omstandigheden voordat je je in het verkeer stort. Op een vergelijkingssite als Easyterra kan je op je gemak autoverhuurbedrijven beoordelen op basis van prijs en voorwaarden. Reserveer je huurauto zo mogelijk niet op het laatste moment, dan is de keuze beperkter en betaal je in het algemeen hogere prijzen. Bij een auto huren hoort altijd een goede verzekering en dat geldt ook voor zakelijk rijden.

Wat moet je weten als je (zakelijk) een auto gaat huren in Portugal

Een auto huren in Portugal kan wanneer je ouder bent dan 18 jaar en beschikt over een geldig rijbewijs. De meeste autoverhuurders hanteren echter een hogere minimum leeftijd. Een leeftijdstoeslag is aan de orde als de hoofdbestuurder jonger is dan 25 jaar.

  • Auto’s met automaat zijn zeldzaam in Portugal. Als je er eentje vindt om te huren, betaal je een hoofdprijs daarvoor.
  • In de smalle straten van de Portugese steden en dorpen is een compacte auto handiger dan een fors model.
  • Het is efficiënt om de huurauto te reserveren op het vliegveld. Daar spreken de medewerkers vaak ook Engels en de openingstijden zijn ruimer. In de steden zijn de verhuurders vaak minder goed te vinden.

Wat je moet weten van het Portugese verkeer

1. Portugezen rijden agressief

Er zijn verkeersregels maar de meeste Portugese chauffeurs storen zich daar niet aan. Als iemand met zijn lichten knippert, betekent dat niet dat hij voorrang wil verlenen maar juist gaat nemen. Hou rekening met bumperklevers en gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Rij geconcentreerd en voorzichtig in Portugal.

2. Geen alcohol in het verkeer!

Het aantal verkeersdoden is verhoudingsgewijs in Portugal hoger dan elders in Europa en vaak is alcohol hierbij mede een oorzaak. De straffen voor alcoholmisbruik achter het stuur zijn in Portugal niet mild. Bij een promillage tot 1,2 lopen de geldstraffen op tot € 2.500 en een langere periode van ontzegging van rijbevoegdheid. Boven de 1,2 promillage beland je waarschijnlijk in de gevangenis. Neem dus geen enkel risico.

3. Er gelden hoge boetes

Als je de Portugezen ziet rijden zou je soms denken dat er geen verkeersboetes worden uitgedeeld in het land. Dat is echter een misvatting. In Portugal is net als in ons land rechts inhalen verboden. Doe je dat toch dan riskeer je een boete die kan oplopen tot € 1.000. Ook bellen achter het stuur (handsfree is toegestaan) wordt zwaar bestraft. Reken op een boete van € 600 als je daarop wordt betrapt.

4. De wegen zijn redelijk

In de grote steden zijn de wegen in het algemeen redelijk tot goed. Dat geldt ook voor de snelwegen. Let er wel op dat gaten in de wegen vaak provisorisch worden hersteld. De chauffeurs die de weg kennen weten dit en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

In dorpjes zijn er vaak wegen die meer geschikt zijn voor ezelskarren dan een moderne auto. Wees daar voorzichtig in eigen belang.

Reacties