Sander Wijdemans
14 december 2020 09:20
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Zo belangrijk is licht voor je bedrijf

Sfeer op het werk is erg belangrijk omdat het de productiviteit verhoogt en een betere binding oplevert met werknemers. Sfeer is voor een groot deel te realiseren door aandacht voor de personeelsleden, maar dat moet wel beginnen met de omstandigheden en dat wordt nog wel eens vergeten. Zo reageert ieder mens op licht. Niet altijd op dezelfde manier, maar we zijn nu eenmaal dagdieren en daar moet je ook in het bedrijf rekening mee houden.

Zo belangrijk is licht voor je bedrijf

Daglicht

Er wordt veel geschreven over de nadelen van blauw licht in de avonduren. Blauw licht komt bijvoorbeeld van de tv, laptops, tablets of smartphone. Maar eigenlijk wordt blauw licht door onze ogen verwerkt als daglicht. Juist overdag bij het werk is daglicht onovertroffen omdat mensenogen zijn geëvolueerd om bij dat licht (van de zon) de beste prestaties te leveren. Heb je grote ramen in het bedrijfspand gebruik die dan ook om zoveel mogelijk licht in het bedrijfspand te krijgen.

De voordelen van de juiste raamdecoratie

Uiteraard zijn er momenten dat de zon hinderlijk kan zijn, maar ook in een bedrijfspand zijn lamellen dan een uitstekende raamdecoratie. Lamellen als raambekleding hebben een aantal voordelen.

  • Lamellen zijn geschikt voor grote ramen zoals die vaak in een bedrijfspand aanwezig zijn.
  • Lamellen kunnen eenvoudig bediend worden en op die manier heb je altijd de juiste hoeveelheid licht of juist privacy in het pand.
  • Lamellen zijn onderhoudsvriendelijk en dat zal de schoonmaakdienst waarderen.
  • Lamellen zijn verhoudingsgewijs voordelig, beslist een pluspunt voor de financiële man.
  • Er zijn vele verschillende materialen en kleuren. Hierdoor kies je voor een stijlvolle raambekleding en dat zal je zelf beslist waarderen.

Kunstlicht

Niet altijd en niet overal zal ik het bedrijf kunnen worden gewerkt met daglicht. Omdat er voldoende licht nodig is voor het precisiewerk dat moeten gedaan of dat nu kantoorwerk is of productiewerk zijn er in veel bedrijfspanden nog steeds tl-buizen aanwezig. Het licht is wellicht fel genoeg om het werk te kunnen doen, maar het is niet prettig voor menselijke ogen. Hoewel het niet zichtbaar is voor onze ogen, knippert tl-licht met regelmaat. Dat is vermoeiend voor de ogen zonder dat iemand dat direct merkt. Achteraf levert het hoofdpijn en extra vermoeidheid op. Er is een goed alternatief voor de ‘oude’ tl: led tl. Ook hier zijn de voordelen overduidelijk:

  • Led tl knippert niet maar geeft dezelfde lichtopbrengst.
  • Led tl verbruikt beduidend minder energie voor een vergelijkbare lichtopbrengst.
  • De bestaande armaturen kunnen worden gebruikt voor de nieuwe lampen. Vervanging kan derhalve snel en zonder grote investering in nieuwe apparatuur en arbeidsuren.
  • Led tl breekt niet en gaat beduidend langer mee.

Als ondernemer heb je vast al door dat led tl wel duurder in de aanschaf is, maar zichzelf in een korte periode weer terugverdient.

Extra licht waar nodig

Bij een goede basisverlichting met daglicht en kunstlicht kan je ook nog wat extra doen. Wat dacht je van bureaulampen om gefocust te werken? Ook in een productie-omgeving is het altijd verstandig om extra licht te realiseren waar het echt nodig is. Wellicht kan je ook nog wat buitenlampen met sensor plaatsen, zodat het pand beter toegankelijk is voor personeelsleden en minder aantrekkelijk voor onwelkome bezoekers.

Reacties