Sander Wijdemans
27 september 2022 12:03
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Zo kun je altijd een goede presentatie geven

Veel mensen zien als een berg op tegen een presentatie geven. Er wordt dan ook niet voor niets vaak gerefereerd aan “het leed dat presenteren heet”. Toch is spreken in het openbaar een belangrijke skill. Deze skill alleen is echter niet genoeg om een goede presentatie te kunnen geven. Wat je er verder nog bij nodig hebt vertellen we je in dit artikel.

Zo kun je altijd een goede presentatie geven

Goede presentatiemiddelen zijn het halve werk

Zoals aangegeven is spreken in het openbaar een belangrijke skill om een goede presentatie te kunnen geven maar als je presentatiemiddelen niet op orde zijn wordt het alsnog behelpen. Goede presentatiemiddelen zijn namelijk het halve werk. We zetten de belangrijkste presentatiemiddelen hieronder voor je op een rijtje:

  • Presentatiesoftware zoals bijvoorbeeld PowerPoint
  • Een beamer
  • Een projectiescherm
  • Een (laser)pointer

Nadat je de presentatie hebt voorbereid in PowerPoint ga je deze in het openbaar presenteren. Of dit nu aan je collega’s of je medestudenten is of dat je ingehuurd wordt om te spreken of een presentatie te geven, je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Niets is zo irritant als bijvoorbeeld een beamer die niet naar behoren functioneert of niet geschikt is voor de omgeving waarin jij je presentatie gaat geven. Je kunt er dan ook beter voor zorgen dat je de beschikking hebt over de beste mini beamer die verkrijgbaar is en deze zelf meenemen. Ook een laserpointer om zaken tijdens je presentatie mee aan te wijzen mag niet in je uitrusting ontbreken. Een projectiescherm is meestal wel aanwezig dus daar hoef je je minder zorgen om te maken.

Oefenen, oefenen oefenen

Als je eenmaal je presentatie gemaakt hebt en je weet zeker dat je presentatiemiddelen op orde zijn, is het zaak je presentatie eigen te maken. Dit doe je door te oefenen. Begin met het hardop aan jezelf voorlezen van je presentatie. Zo leer je je stem kennen en ontdek je waar je tijdens het presenteren harder of juist zachter moet praten. Ben je van mening dat je dit onder de knie hebt? Oefen dan je presentatie voor de spiegel. Hiermee kun je werken aan je houding. Aansluitend kun je gaan oefenen met het gebruik van je presentatiemiddelen. Tot slot kun je je presentatie voordragen aan familie of vrienden. Langzaam maar zeker krijg je zo steeds meer zelfvertrouwen. Uiteindelijk weet je dan dat je klaar bent voor vragen die gesteld kunnen worden. Als je het in eigen woorden vertelt, ben je op elke situatie voorbereid en kun je ontspannen je verhaal doen. Wanneer je ontspannen bent en je lichaam kalm is, kun je het verhaal rustiger overbrengen. Je presentatie oefenen is dus cruciaal.

Waar koop je goede presentatiemiddelen?

Je presentatie voorbereiden zul je natuurlijk zelf moeten doen maar ben je op zoek naar goede presentatiemiddelen, neem dan zeker eens een kijkje op Best-Verkochte.nl. Hier vindt je tal van items voor een hele schappelijke prijs zodat jij altijd een goede presentatie kunt geven. Het leed dat presenteren heet wordt hiermee aanzienlijk verzacht. 

Reacties