Zo regel je een goed pensioen met je vermogen
Als je je hele leven hard hebt gewerkt, dan wil je op een bepaald moment van een welverdiend pensioen gaan genieten. Door maandelijks een bedrag opzij te zetten kun je daarvoor sparen. Maar paren bij de bank levert nauwelijks nog wat op. Wil je echt wat doen om je vermogen te laten groeien, dan moet je dit anders aanpakken. Beleggen of investeren levert, als je het goed doet, een mooi rendement op. Maar veel mensen hebben hier geen verstand van of hebben geen zin om zich hierin te verdiepen. Gelukkig kun je dan de hulp inroepen van een vermogensbeheerder.

Geef je vermogen uit handen
Als je een aanzienlijk vermogen hebt, bijvoorbeeld door te sparen, uit een erfenis of omdat je een mooie prijs in een loterij hebt gewonnen, dan is het zaak dit geld verstandig te beheren zodat je er volop van kunt profiteren. Dit doe je door middel van asset management, ook wel vermogensbeheer genoemd. Dit houdt in dat het vermogen zodanig wordt ingezet dat het een mooie winst oplevert. Hoeveel risico je daarbij wilt nemen bepaal je natuurlijk zelf. Je kunt defensief beleggen, met een gematigd risico, maar wel een vrij zekere stijging van het vermogen. Of je neemt wat meer risico met een kans op meer winst, maar ook een groter risico dat het niet gaat zoals gehoopt. Je kunt het risico ook spreiden, door een deel veilig te beleggen en voor een ander deel wat meer risico te nemen.
Wanneer wil je met pensioen?
Het is belangrijk om op tijd na te denken over het einde van je werkzame leven. Natuurlijk willen we na ons pensioen nog tijd hebben om van het leven te genieten. Als je vermogen hebt dan kun je met een asset manager in gesprek gaan over het op de juiste manier beheren daarvan. Als je bijvoorbeeld nog zo’n 20 jaar moet werken, dan kun je een plan maken waardoor je na die 20 jaar kunt profiteren van je opgebouwde vermogen. Daarmee kun je je pensioen aanvullen of je kunt besluiten om een paar jaar eerder te stoppen met werken dan de leeftijd waarop je pensioen ingaat. Bedenk daarbij dat de pensioengerechtigde leeftijd om de paar jaar wordt bijgesteld, meestal stijgt deze leeftijd dan omdat de levensverwachting stijgt.
Hoeveel betaalt je werkgever?
Je kunt tegenwoordig online precies zien hoeveel pensioen je gaat ontvangen als je met pensioen gaat. Als je een ex-partner hebt dan kan het zijn dat je ook een deel van diens pensioen ontvangt, al komt dat vandaag de dag minder voor omdat in de meeste situaties beide partners werken en dus eigen pensioen opbouwen. Als je weet hoe hoog je pensioen gaat worden dan kun je een inschatting maken of je daar genoeg aan hebt. Vaak is de hypotheek van je huis tegen die tijd voor een belangrijk deel afgelost waardoor je woonlasten dalen. Maar als je nog allerlei plannen hebt, zoals het maken van mooie reizen of misschien wel een vakantiehuis in het buitenland kopen, dan moet je daar natuurlijk wel geld voor hebben. Door op tijd te starten met vermogensopbouw kun je hopelijk je dromen voor later laten uitkomen.