Sander Wijdemans
18 december 2020 08:02
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

3 IT trends en ontwikkelingen in 2021

Nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe trends. In dit artikel beschrijven we 3 belangrijke IT ontwikkelingen in het komende jaar. Van de hybride cloud tot cyber- en datasecurity en Internet of Behaviors. Deze begrippen klinken je misschien al bekend in de oren, maar wist je ook dat deze nauw in verband staan met elkaar?

1.      De hybride cloud

Een van de eerste IT trends en ontwikkelingen in 2021 is de hybride cloud. Om wat meer over de hybride cloud te kunnen vertellen, behoeft het begrip “cloud” enige uitleg. Binnen de IT zijn er grofweg drie soorten clouds te onderscheiden: private, publieke en hybride clouds. In het geval van een private cloud wordt er een ICT-systeem gebouwd. Hier worden alle gegevens opgeslagen en zijn alle benodigde toepassingen beschikbaar voor een geselecteerde (private) groep gebruikers. Een private cloud vind je vaak binnen een organisatie. In het geval van een publieke cloud worden alle gegevens opgeslagen op een voor de gebruiker onbekende plek. De aanbieder ervan zorgt ervoor dat alle benodigde toepassingen (gegevens) beschikbaar zijn onder zijn eigen voorwaarden of onder de wetgeving van het land waar het datacenter staat. Voor voorbeelden van een private cloud kun je denken aan Gmail, Dropbox of Office 365. Een hybride cloud zit tussen een private en publieke cloud in. Het maakt in dit geval niet uit waar het datacenter staat, zolang het maar voldoet aan onze en de Europese wetgeving. De hybride cloud zal een trend in het nieuwe jaar zijn, omdat steeds meer organisaties dit zien als de beste combinatie van schaalbaarheid, flexibiliteit en veiligheid. Zo zijn laagdrempelige, veelgebruikte applicaties geschikt voor in de publieke cloud en kun je meer privacygevoelige data laten draaien in de private cloud.

2.      Cyber- en datasecurity

Nog een IT trend in 2021 zal zijn een toenemende aandacht voor cyber- en datasecurity. Het is een van de ontwikkelingen die rechtstreeks van invloed is op bovengenoemde trend: de hybride cloud. Vaak is de gedachte dat wanneer data is opgeslagen in de cloud, dat dit voldoende beveiligd is. Echter, het bedrijfsnetwerk moet alsnog goed beschermd worden met bijvoorbeeld een firewall, real-time netwerk -en spamcontrole en bijgewerkte dreigingsdefinities. Van cyber- en datasecurity is het een kleine stap naar de volgende IT trend.

3.      Internet of Behaviors (IoB)

Een andere IT ontwikkeling in 2021 zal zijn het Internet of Behaviors. Een van de meest waardevolle bezittingen van elke organisatie is data. Het zijn de bloedvaten van de automatisering, het stroomt als rode bloedlichaampjes door de systemen. Doordat deze gegevens in grote hoeveelheden binnenstromen, is het overzicht soms ver te zoeken. Dat is wanneer data integration uitkomst biedt. Het zorgt voor actuele en accurate gegevens. Commerciële en niet-commerciële bedrijfsprocessen zijn hiervan afhankelijk en de meeste organisaties laten zich hierdoor inmiddels primair leiden bij het nemen van strategische beslissingen. Internet of Behaviors gaat daarbij een stapje verder. Niet alleen wordt er nog beter en exacter gebruik gemaakt van data, ook gedragsverandering is een doel. Voor voorbeelden van Internet of Behaviors kun je denken aan auto’s en smartwatches. In het geval van die eerste kan het rijgedrag van bestuurders worden gemonitord, waarna auto’s veiliger en wendbaarder kunnen worden gemaakt. In het geval van die laatste wordt een van je vitale gezondheidswaarden, zoals je bloedsuikerspiegel in de gaten gehouden, waarna jij al dan niet actie kunt ondernemen.

Dit zijn slechts een paar van de IT trends en ontwikkelingen die je in 2021 kunt verwachten. Welke ken jij nog meer en welke spreekt jou het meeste aan?

Reacties