Sander Wijdemans
23 september 2019 08:49
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Aantal inbraken neemt beperkt af

Volgens recente cijfers van het CBS is het aantal inbraken in Nederland de afgelopen jaren beperkt afgenomen. Toch moet u als ondernemer er rekening mee houden dat u 40% kans heeft om geconfronteerd te worden met een (poging tot) inbraak in uw bedrijfspand of kantoor. Hierbij is de crimineel dan minder op zoek naar contant geld omdat dit nog maar zelden in een pand aanwezig is. Maar er zijn vrijwel altijd zaken die zoals elektronica die ook snel verhandelbaar zijn. De schade van ontvreemde zaken en het laten herstellen van de sloten kan behoorlijk in de papieren gaan lopen. Het inbrekersgilde bestaat uit amateurs en professionals. De amateurs zullen niet gauw kiezen voor een bedrijfspand met een afgesloten deur en een redelijk slot. Voor een professional is een ouderwets slot geen enkel probleem. Cilindersloten, ook wel veiligheidssloten genoemd, vormen een grotere uitdaging. Bij een inbraak staat de crimineel vrijwel altijd onder tijdsdruk, ook als het pand op een industrieterrein is gelegen. Om een cilinderslot te lijf te gaan wordt gebruikt gemaakt van uitboren. Als een onverlaat het lawaai op de koop neemt, kan deze ook voor kerntrekken kiezen. Hierbij wordt met grof geweld de hele cilinder uit het slot gerukt.

Veiligheidssloten zijn een must

Heeft u onlangs nog gekeken wat uw verzekeraar van u eist op het gebied van inbraakpreventie? Om in ieder geval de kans op inbraak te voorkomen, is het voor ieder bedrijf eigenlijk een must om veiligheidssloten te laten installeren. Op veiligheids-sloten.nl ziet u wat de mogelijkheden zijn. Cilindersloten zijn verkrijgbaar met SKG certificaat. Middels sterren wordt daarbij aangegeven wat u van een slot mag verwachten waar het beveiliging betreft. Zo staat een certificaat met twee sterren voor beveiliging tegen uitboren. Op die manier zal een inbreker het slot niet kunnen forceren. Twee sterren beschermt echter niet tegen kerntrekken. Bij een certificaat met 3 sterren is er een stalen beugel over de cilinder aangebracht die voorkomt dat het slot met kerntrekken wordt geopend. Het is uiteraard uw keuze voor welk soort slot u kiest en hierbij speelt de locatie van het pand ook een grote rol.

Preventie is een combinatie van maatregelen

Een veiligheidsslot hoort met goed deurbeslag te worden gecombineerd om meer bescherming te bieden, ook voor het deurbeslag kunt u kiezen voor materialen met SKG certificaat. Tegenwoordig is het ook mogelijk om met bewegingssensoren de verlichting van uw bedrijfspand te optimaliseren. Voor inbrekers is het nu eenmaal niet aantrekkelijk om hun activiteiten uit te voeren terwijl ze daarbij ook van afstand goed zichtbaar zijn. Lampen die worden opgeladen met zonnecellen en automatisch pas worden ingeschakeld als het donker wordt, maken het voor u eenvoudiger om deze maatregelen te treffen zonder dat u er veel tijd aan hoeft te besteden.

Hetzelfde geldt voor camera’s die met sensoren zijn uitgerust. In veel gevallen kunt u dan via uw smartphone of tablet dan een waarschuwing krijgen als er verdachte bewegingen zijn in de buurt van uw onroerend goed. De meeste van deze camera’s hebben ook voorzieningen om de beelden op te slaan. Dat vereenvoudigt de opsporing indien onverhoopt toch een inbraak zou plaatsvinden.

Vergeet ook de digitale veiligheid niet. Er zijn bijvoorbeeld goede manieren om uw CRM-systeem te beveiligen.

Reacties