Ella Blom
27 februari 2014 08:24
door Ella Blom
Channel:
MKB-nieuws

Zo laat je jouw bedrijf groeien! 5 tips voor de (startende) ondernemer

Hoe laat je jouw bedrijf groeien, hoe pak je dat aan? Hieronder een aantal tips die je zeker verder zullen helpen.

Als je net begint met ondernemen, denk je misschien nog niet eens zo erg aan groei. Dan is het belangrijker dat je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Als dat goed gaat, is groei de logische stap. Maar hoe laat je jouw bedrijf groeien, hoe pak je dat aan? Ik geef je een aantal tips die je helpen bij de groei van jouw bedrijf. Wellicht zit er een open deur tussen, maar zeker goed om het weer even op een rij te zien. Daar gaan we.

Zorg voor een professionele uitstraling

Veel startende ondernemers bezuinigen in de eerste instantie op hun professionele uitstraling. Toch is een sterke presentatie onmisbaar voor succes. Zorg voor een goede huisstijl, mooi drukwerk en een representatieve website. Dit kost geld, maar levert ook zeker geld op. Bovendien hoef je het maar één keer te doen; als je een goede huisstijl hebt, dan kun je daar jaren mee vooruit. Kijk maar naar de meest bekende merken; die gebruiken vaak al tientallen jaren hetzelfde logo!

Richt je op je core business

Bedrijf groeien? Telefoon antwoordservice!In de eerste instantie kan het verleidelijk zijn om zoveel mogelijk werk aan te pakken, ook als het niet helemaal bij je past. Als je met jouw bedrijf wilt groeien, is het belangrijk goed na te denken over wat je wilt gaan doen, waar je sterk in bent en waar je je op wilt richten. Doe dat en besteed andere dingen uit. Dat geldt niet alleen voor ‘echt’ werk, maar ook voor praktische zaken. Laat bijvoorbeeld je telefoon opnemen door een telefoonservice. Zo’n antwoordservice staat potentiële klanten op professionele wijze te woord en filtert de informatie, zodat jij je alleen bezig hoeft te houden met de hoogtepunten en je verder kunt richten op je werk.

Ga netwerken

Netwerken is in het beginstadium belangrijk, maar het is ook essentieel als het gaat om groei van jouw bedrijf. Als je de juiste mensen kent en weet hoe je mensen in kunt zetten, kun je enorme stappen maken. Laat je aandacht hiervoor dus niet verslappen, maar blijf verbinding zoeken met andere mensen. Kijk niet alleen naar wat mensen voor jou kunnen betekenen, maar houdt ook voor wat jij voor hen kunt betekenen. Het is niet alleen belangrijk dat jij een waardevol netwerk opbouwt, maar ook dat mensen jou zien als een waardevolle toevoeging aan hun netwerk.

Zeg nee

Het kan tegenstrijdig lijken, maar ‘nee’ leren zeggen is ook belangrijk voor groei. Probeer je doel helder voor ogen te krijgen en stel jezelf bij elke activiteit die op je pad komt de vraag of het bijdraagt aan je doel. Als dat niet het geval is, zeg dan gewoon ‘nee’. Alleen door doelgericht bezig te zijn, heeft groei de ruimte. Wel is het heel belangrijk dat je écht helder voor ogen hebt wat je doel is. Anders wordt het lastig om steeds te controleren of bepaalde stappen je echt verder brengen. Gebruik hiervoor daarom praktische hulpmiddelen als visualisatie en de prioriteitenmatrix.

Gaat het bedrijf groeien: Ontwikkel jezelf!

Tot slot: blijf jezelf ontwikkelen. Volg cursussen, opleidingen en workshops om jezelf te versterken. Je leert nieuwe vaardigheden, maar ook nieuwe mensen kennen. Dat is allebei belangrijk voor een doorlopende groei van het bedrijf! Kennis is de sleutel tot succes. Je kan ook jouw kennis vergroten door zelfstudie en het lezen van vaktechnische publicaties in whitepapers en Blogs.

Hopelijk helpen deze tips en andere artikelen zoals die over marketing hier op het Bedrijven Blog. Ontwikkel jezelf en laat jouw bedrijf groeien. Heel veel succes.

Reacties