Redactie
22 november 2023 12:10
door Redactie
Categorie:
MKB-nieuws

De settopbox: wat is het en wat kun je ermee?

De wereld van de technologie staat nooit stil en dat heeft ook een invloed op de manier waarop we tegenwoordig televisiekijken. Van IPTV tot streaming en meer, er zijn genoeg bewijzen van die technologische revolutie. Een daarvan is de settopbox, een handig hulpmiddel dat heel wat mogelijkheden en voordelen biedt. Lees verder voor meer informatie over de set-top box!

Wat is een settopbox?

Een set-top box is een klein kastje dat men gebruikt om televisiesignalen door te sturen en te ontvangen. Die signalen worden weergegeven op een TV-toestel. In de beginjaren van het televisietijdperk waren dat logischerwijs analoge signalen, maar tegenwoordig kan je een set-top box van de winkel van Satdeal of een andere speciaalzaak gebruiken om digitale data door te sturen en om te zetten naar audiovisuele media.

De definitie van een set-topbox is eenduidig, maar wellicht wil je wat meer informatie over de werking ervan. Hieronder worden al je vragen beantwoord!

Zo werkt een settopbox

Zoals gezegd ontvangt een set-top box digitale televisiesignalen en zet het die om naar een signaal dat op een televisietoestel weergegeven kan worden. Tegenwoordig komen de originele signalen van een telecomprovider, waarvan er tientallen zijn. Je set-top box krijgt die signalen rechtsreeks via:

  • een kabelverbinding
  • een satellietverbinding 
  • je internetconnectie

Daarna gebruikt de box een geïntegreerde decoder om die signalen te converteren naar audiovisuele data op je televisiescherm. In de meeste gevallen beschikt zo’n set-top box ook over een gebruikersinterface, waarmee je gemakkelijk tussen de beschikbare zenders, programma’s en kanalen schakelt. Zo kies je helemaal zelf wat je bekijkt!

De mogelijkheden en functies van een settopbox

Op zich is een set-top box gewoon een van de vele hulpmiddelen om op een bepaalde manier televisie te kijken, maar toch zijn er een aantal specifieke voordelen aan verbonden. Belangrijk om te weten is dat de technologie achter deze kleine kastjes de laatste jaren sterk is veranderd en verbeterd. 

Tegenwoordig kan je er onder andere de volgende dingen mee doen: 

1. De afspeelsnelheid van een film of programma aanpassen

Met een set-top box is het mogelijk om je favoriete programma of serie te bekijken zoals je dat wilt. Trager of sneller (hoewel dat voor de meeste mensen natuurlijk niet van toepassing is), maar je kunt ook doorspoelen en terugspoelen. Zelfs tijdens live uitzendingen.

Dit is mogelijk dankzij een ingebouwde DVR of Digital Video Recorder, die ook wel onder de naam PVR of Personal Video Recorder bekend staat. Met andere woorden, je manipuleert als het ware programma’s die op televisie worden uitgezonden, wat je op zich al heel wat flexibiliteit geeft.

2. Content afspelen via de cloud

Met een set-top box is het geen enkele uitdaging om content af te spelen via de cloud. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een actieve connectie met de cloud zelf. Je set-top box moet natuurlijk ook beschikken over een decoder en voldoende RAM-geheugen. Aan de andere kant is een harde schijf of een ander hulpmiddel voor de opslag van data niet noodzakelijk.

Het voordeel van deze methode is dat zelfs heel kleine kastjes geschikt zijn voor het afspelen van een enorme variatie aan content. Tegenwoordig bestaan er talloze opties, waaronder Google Chromecast of Amazon FireTV Stick, die je nauwelijks ziet staan in je woonkamer en die toch heel wat mogelijkheden bieden.

3. Toegang tot ontelbare kanalen en zenders

Televisiekijken is vooral leuk omdat je helemaal zelf kiest welk programma of film je bekijkt. Een set-top box biedt op dat vlak een belangrijk voordeel, namelijk dat je toegang hebt tot wel honderden of zelfs duizenden kanalen en programma’s. Zo ben je nauwelijks beperkt in je mogelijkheden. Kortom, een set-top box is het perfecte alternatief voor een gewone telecomprovider, waarbij je meestal niet meer dan 100 zenders aangeboden krijgt.

Reacties