Sander Wijdemans
16 december 2022 12:44
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

De Technische sector verduurzaamt: wat verandert er voor Engineers?

In 2050 is de industrie circulair én stoot het vrijwel geen broeikasgas meer uit. Het verduurzamen van de technische sector is een grote uitdaging. In 2030 moet de industrie al flink minder CO2 uitstoten. De verduurzaming van de technische sector heeft invloed op de dagelijkse werkzaamheden, ook op jouw functie als engineer. Wat betekent de verduurzaming van de technische sector bijvoorbeeld voor mechanical engineers en waar verduurzaamt de technische sector op? Lees snel verder.

De Technische sector verduurzaamt wat verandert er voor Engineers

De technische sector in 2050 volledig duurzaam

Om in 2050 volledig duurzaam te zijn, heeft de overheid het Klimaatakkoord ingesteld. Het Klimaatakkoord is een overeenkomst tussen organisaties en bedrijven om de opwarming van de aarde tegen te gaan. We zetten de belangrijkste afspraken op een rijtje:

  1. Fabrieken wekken elektriciteit op vanuit de zon, de wind, aardwarmte, waterstof en biogas;
  2. Grondstoffen komen uit biomassa, reststromen en -gassen;
  3. Restwarmte gebruikt de industrie zelf of wisselt het onderling uit aan de tuinbouw, gebouwen of woningen.

In 2050 moet de industrie dus volledig duurzaam produceren. Dit betekent dat een werktuigbouwkundig engineer in 2050 dus volledig aan de slag moet met duurzame elektriciteit en grondstoffen. Bijvoorbeeld bij het tekenen van (duurzame) technische producten en installaties.

De combinatie van deze regels richten zich op het optimaliseren, en daarmee het verduurzamen, van non-core energie-intensieve utilities zoals stroom, elektriciteit, koeling, perslucht, warmte, afvalwater en proceswater. Benieuwd naar de specifieke verduurzaming van de technische sector? Lees er hier meer over.

Vraag naar mechanical engineers

De industrie is zeer actief en ambitieus als het gaat om haar bijdrage aan de verduurzaming van de processen. Toch brengt het uitdagingen met zich mee. De transitie naar een CO2-arme energievoorzienig heeft gevolgen voor de werkgelegenheid van engineers. Waar banen verdwijnen, ontstaan nieuwe. Groene energie en energiebesparende technologieën vragen om andere constructies en processen, dit levert werkgelegenheid op. Fabrieken moeten constructies zo duurzaam mogelijk inrichten, maar om dit te realiseren is er personeel nodig. Daarom is er nu een stijging in het aantal vacatures mechanical engineer.

Een stijging van de vraag naar technisch personeel brengt ook zijn voordelen met zich mee; jij als techneut hebt nu bijvoorbeeld een betere positie bij salarisonderhandelingen. De transitie naar duurzame energie heeft dus grote gevolgen voor de arbeidsmarkt.

Synsel Techniek biedt verschillende vacatures binnen de engineering aan, passend bij jouw wensen en ambities. Door het grote netwerk van 2100 innovatieve werkgevers is er gegarandeerd een baan die bij jou past.

Reacties