Sander Wijdemans
11 juni 2024 20:45
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Dit is wat er mogelijk is met energiemanagement software

In de laatste jaren is er op het gebied van energiemanagement veel veranderd. Wat ooit het domein was van grote industriële spelers met diepe zakken, is nu binnen handbereik van elk type organisatie, groot én klein. Denk aan technologische vooruitgangen rondom energiemanagement software (EMS); ze zijn toegankelijker en veelzijdiger geworden, en het geeft bedrijven en organisaties, maar ook huishoudens, meer controle en inzicht hebben dan ooit tevoren.

Dit is wat er mogelijk is met energiemanagement software

Energiemanagement software (EMS) in een notendop

EMS is ontstaan uit de behoefte om energieverbruik efficiënt in beheer te nemen en zodanig te optimaliseren. Dit alles is met het oog op serieuze kostenverlagingen en het minimaliseren van de ecologische voetafdruk.

Met enkele klikken worden gedetailleerde rapporten opgevraagd, energie-efficiëntieplannen geïmplementeerd en zelfs de kleinste energielekken in hun operaties opgespoord.

Real-time monitoring en inzicht

Het huidige energieverbruik in real-time volgen is slechts het topje van de ijsberg. Ook maakt EMS het mogelijk om historische data te analyseren en trends te identificeren die toekomstig verbruik helpen te voorspellen.

Er kan onder meer ingekeken worden in de energieconsumptie, per afdeling of zelfs per machine. Met dergelijke gedetailleerde monitoring kunnen energiebesparende oplossingen worden doorgevoerd. Denk aan het automatisch uitschakelen van apparatuur tijdens daluren of zelfs het optimaliseren van de energieverdeling op basis van de actuele productiebehoefte.

Intelligent energiegebruik met AI

Wat moderne energiemanagement software echt helpt te onderscheiden, is de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) voor optimalisatie van het energieverbruik. Dergelijke systemen kunnen zelflerend patronen herkennen en voorspellen wanneer het energieverbruik piekt. Aan de hand van deze data kan de software vervolgens automatisch aanpassingen maken.

Integratie met hernieuwbare energiebronnen

Voor bedrijven die stappen ondernemen om groene energie aan te trekken, is EMS een uitstekende uitkomt. De software kan het energiebeheer tussen deze bronnen en het reguliere netwerk coördineren.  Zo bepaalt het EMS de meest efficiënte manier om de energie te distribueren.

Schijnt de zon volop of is de wind sterk? Dan prioriteert het systeem het gebruik van deze groene energie boven traditionele bronnen. En het mooie is, dat het merendeel automatisch wordt gedaan! Stel dat er een overschot aan zonne-energie is, dan kan het systeem besluiten om bepaalde processen, zoals het opladen van elektrische voertuigen of het verwarmen van water, te activeren tijdens deze periodes van overvloed. Goed voor een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, evenals optimalisatie van de energiekosten.

Benieuwd naar meer van de specifieke mogelijkheden van EMS? Controlin is expert in energiemeting en het naadloos integreren van energiemanagement software. Bezoek https://energymetershop.com/ voor een breed assortiment en alles wat je nodig hebt om je energieverbruik te sturen en te optimaliseren.

Reacties