Redactie
21 november 2023 08:44
door Redactie
Categorie:
MKB-nieuws

Een ontspannen werkruimte inrichten

Bij het inrichten van een werkruimte moet je een goede balans vinden tussen iedereen zijn taken. Niet alle taken kunnen namelijk even goed achter een bureau uitgevoerd kunnen worden. Door een werkruimte in te richten met verschillende plekken waar gewerkt kan worden, kan er een stuk meer ontspannen sfeer gecreëerd worden. Denk hierbij aan sta- zit bureaus en bijvoorbeeld een hoekbank kopen om van de werkplek af korte werkoverleggen te plegen. 

Iedereen zijn eigen plek of niet?

Vaak heeft iedereen op kantoor zijn eigen werkplek. Toch zien we steeds vaker dat er wordt gekozen voor flexibele werkplekken op kantoor. Zo heeft niet iedereen zijn eigen plek en kan er onderling vaak gewisseld en geschoven worden tussen werkplekken.  Dit kan erg fijn zijn bij bepaalde projecten. Soms vraagt het ene project meer overleg en een ander project weer om meer gefocust te werken. Het kan dan fijn zijn om de ene keer op een rustige plek te kunnen gaan zitten terwijl je een andere keer fijner met een groep zit te werken.  Het is belangrijk om een werkplek te creëren die precies bij je past. Zorg ervoor dat zowel je bureau als stoel op de juiste hoogte zijn ingesteld en kies een stoel met een comfortabele rugleuning. Zorg er ook voor dat je medewerkers hun benen in een hoek van 90 graden op de grond kunnen plaatsen voor een optimale werkhouding.

De werkruimte inrichten

Naast de plek waar gewerkt moet worden, is ook de plek waar overleggen of pauze gehouden wordt erg belangrijk. Afhankelijk van wat voor soort overleggen er gehouden worden, deel je de ruimte in. Dit hoeft namelijk niet altijd de standaard of klassieke indeling te zijn.  Als er vaak presentaties gegeven worden of er lang wordt vergaderd, zal een aparte vergaderruimte met een grote tafel waar iedereen aan kan zitten het beste zijn. Komt het ook veel voor dat er kleine of korte vergaderingen of brainstormsessies plaats vinden, dan kan een relaxte bank of wat fijne relax stoelen ook een goede mogelijkheid zijn. 

Ontspannen pauze plek

Vaak wordt er voor een pauzeplek of kantine gekozen voor een standaard tafel met stoelen. Toch zit dit niet altijd comfortabel en kan het zorgen dat er niet per se een ontspannen pauze gehouden wordt. Voor een lunchpauze is het wel zo fijn om aan tafel te zitten, maar voor een koffiepauze kan het ook fijn zijn als de werknemers een keuze hebben om even op een bank of fauteuil te zitten. In een kantine moeten er genoeg tafels en stoelen zijn, zodat alle medewerkers comfortabel kunnen zitten. De ruimte moet tevens goed verwarmd en voorzien zijn van een veilig ventilatiesysteem. Daarnaast heb je voldoende natuurlijk licht nodig, zodat het niet te donker is. Door op deze manier voor een ontspannen pauzeplek te zorgen, zullen de werknemers ook wat meer tot rust komen in hun pauze. Dit zorgt uiteindelijk weer voor een hogere productiviteit op de werkvloer. 

Reacties