Jack Smit
23 juli 2018 14:41
door Jack Smit
Channel:
MKB-nieuws

Elk bedrijf heeft dit probleem!

Elk bedrijf heeft dit probleem!  En hebben (nog) geen idee….

We denken dat we het onder controle hebben.  Ja dat is waar! ..dat denken we.. U ook.  Maar niets is minder waar. En weet u hoe dat komt? Gewoon omdat er iets heel fundamenteels veranderd is in de wereld. We zien het gebeuren en doen er te weinig mee. Lees verder.

Als ik u vraag naar de behoefte piramide van maslow, dan weten velen van u wel waar ik het over heb toch ?  even kijken wat Wikipedia ervan zegt.

De piramide van Maslow is een aan Abraham Maslow toegeschreven ordening van behoeftes, op basis van zijn in 1943 gepubliceerde motivatie-theorie.[1] Maslow rangschikte de volgens hem universele behoeften van de mens in deze hiërarchie. Volgens zijn theorie zou de mens pas streven naar bevrediging van de behoeften die hoger in de hiërarchie geplaatst werden nadat de lager geplaatste behoeften bevredigd waren.

En toch is dit niet het hele verhaal.. Als mens hebben we één grote universele angst. Een angst zo diep geworteld dat we er alles voor doen om die te voorkomen. Namelijk, de angst om niet goed genoeg te zijn ofwel de angst om er niet meer bij te horen.

Die angst stamt al vanuit de tijd dat we als solitair levende wezens door de natuur wandelden met constant de dreiging dat we de dag niet zouden overleven. Claire graves (Clare W. Graves (December 21, 1914 – January 3, 1986) was a professor of psychology and originator of a theory of adult human development. He was born in New Richmond, Indiana.) beschrijft het zo mooi in zijn boek “levels of human existence”.

Het werd duidelijk dat we alleen kunnen overleven wanneer samenwerken. Vanuit de solitariteit ontstond een Stammen cultuur waarbij de stam belangrijker was dan het individu. En daar zit m de kneep.

Als mens kennen we de 4 basisbehoeften van de persoon en de 2 “spirituele” behoeften.

De 4 basic human needs: zekerheid, variatie, belangrijkheid en connectie. Wanneer deze in de basis genoeg gevuld worden kun je als mens groeien en een bijdrage leveren aan de wereld.

Van deze 4 basis behoeften is de laatste waarschijnlijk wel de belangrijkste. Bijna elk probleem kan worden teruggebracht naar het ontbreken van connectie. Die connectie is gekoppeld aan overleven. En ik weet dat dit artikel tekort ruimte heeft om de achterliggende filosofie uitgebreid te bespreken, daarvoor is het beter gewoon het boek te lezen.

Wanneer je uit de stam wordt gestoten, is de kans op overleven klein. Wanneer je geen connectie kunt maken met mensen, hoor je er niet meer bij, wordt je uitgestoten en overleef je niet.

En dat is precies waar het in het bedrijfsleven om zou moeten gaan. Hoe maak jij connectie met jouw klanten. Hoe maak jij connectie met je werknemers en sterker nog, hoe zorg jij ervoor dat jouw werknemers ook het belang van connectie inzien zodat zij van jouw klantengroep een perfecte “stam” maakt waarvan jij de sjamaan bent. Het opperhoofd dat alom gerespecteerd wordt.

Onze jeugd is opgegroeid  met een steeds groter wordende individualistische inslag. Connectie hebben ze omgewisseld met belangrijkheid. Het is beter belangrijk te zijn dan connectie te maken. En om belangrijk te zijn moet je de aandacht op jou zien te vestigen – waardoor er steeds meer gezocht wordt in de variatie – de jus van het leven. Meer buitensporigheden, meer pillen, meer, meer, meer… Als ik maar gezien wordt.  Ze zijn verleerd om echt connectie te maken.

Ik ben bang dat wanneer we niets doen het bedrijfsleven wordt opgezadeld met een leeftijdsgroep die niet kan functioneren in een gezonde “wij” cultuur. Het gaat alleen nog maar over “ik”.. en waar is dan de connectie gebleven.  “ik” overleeft dit niet.

Als trainer van NLP en Hypnose krijg ik dagelijks mensen in mijn praktijk die niet meer verder kunnen. Jonge mensen die nooit hebben geleerd hoe je met ander mensen om moet gaan. Connectie te maken. Vaak gaan ze dan een coaching traject in of volgen ze een NLP practitioner training waarin ze leren hoe ze die connectie weer kunnen maken. De omslag is prachtig om te zien.

Als (ex)werkgever adviseer ik dan ook iedereen een training in NLP te volgen.  Wees het probleem voor. Volg hem zelf of geef hem cadeau aan je werknemers. Want dat is jouw kapitaal dat ervoor gaat zorgen dat jouw bedrijf erbij blijft horen. Ook in de ergste crisis tijd.

Wil je meer weten over hoe jij dit probleem in jouw bedrijf kan voorkomen ? Mail mij.. Ik kom graag met je in contact om je te helpen en te adviseren.

Jack Smit

Coach/trainer/communicatie specialist.

 

Reacties