Hans van Schip
15 januari 2014 09:03
door Hans van Schip
Categorie:
MKB-nieuws

Google afbeeldingen zoeken verplaatst filter op Licentie naar “Zoekhulpmiddelen”

Zoeken van afbeeldingen op Google is natuurlijk al heel lang mogelijk. Filteren op de licentie die er op een afbeelding rust is nu verplaatst naar het top menu bovenaan in de zoekresultatenpagina. Korte toelichting.

Gisteren liet Google’s Matt Cutts in een tweet weten dat het filteren op licentie nu is opgenomen onder de knop “zoekhulpmiddelen” in het top menu. De tweet zie je hieronder.

Voor de duidelijkheid: Er waren al filters op licenties mogelijk als je afbeeldingen zocht. Of je zo’n gevonden afbeelding wel of niet commercieel mocht gebruiken en of je er ook aanpassingen aan mocht toevoegen is nu echter duidelijk in het menu bovenaan in Google opgenomen. Nu kan je dus eenvoudig en snel met het juiste filter zoeken. Reden waarom ik het toch met jullie wil delen.

Nu blijft natuurlijk de vraag hoe Google het soort licentie op een afbeelding kent of bepaald. Als je op de tweet hierboven klikt kom je in de complete discussie op Twitter hieromtrent terecht. Helemaal duidelijk wordt het natuurlijk niet, zoals we gewend zijn 😉 Ik blijf de discussie volgen en hou jullie op de hoogte met betrekking tot wijzigingen in het beleid en wanneer er meer duidelijkheid komt in de herkomst van de licentie die Google weergeeft bij een afbeelding in afbeeldingen zoeken.

Meer informatie over herbruikbare inhoud, gebruiksrecht filters en licenties in Google Afbeeldingen Zoeken vind je in het helpcentrum van Google

Afbeeldingen zoeken met filter op licentie in Nederland

Ik heb het direct bekeken op Google hier in Nederland, zoals ik in de afbeelding hieronder laat zien. Nu wordt het dus nog eenvoudiger om te weten of je geoorloofd een afbeelding vanaf het internet gebruikt.

afbeeldingen zoeken met licentie filter

Het zoeken van afbeeldingen met filter op (soort) licentie in Nederland

Persoonlijk vind ik de opname van deze filters onder zoekhulpmiddelen op zo’n prominente plaats erg prettig. Wat vinden jullie?

Reacties