Sander Wijdemans
20 januari 2023 10:03
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Handel in fosfaatrechten: hoe werkt het precies?

De handel in fosfaatrechten bestaat pas enkele jaren. Het is tot stand gekomen doordat de Nederlandse melkveeboeren in 2015 meer fosfaat produceerden dan volgens Europese afspraken is toegestaan. Per 1 januari 2018 is het stelsel van fosfaatrechten in werking gezet voor de Nederlandse melkveeboeren. Het fosfaatrechtenstelsel voor melkvee moet onder het plafond blijven. Daarnaast is het voor de boeren mogelijk om de fosfaatrechten te verhandelen. Hoe werkt dit precies? Je ontdekt het in dit artikel.

Handel in fosfaatrechten

Voor wie is de handel in fosfaatrechten bedoeld?

Als Nederlandse melkveehouder kun je hiervan gebruik maken. In deze branche beschik je als melkveehouder over fosfaatrechten. Hoe groter de veestapel van de boer, des te meer fosfaatrechten je nodig hebt. Het aantal fosfaatrechten dat een melkveebedrijf heeft, is in 2015 bepaald. Op dat moment werd er gekeken naar het aantal koeien en de liters melk die werden geproduceerd.

Is in de tussentijd je veestapel gekrompen, dan kan het zijn dat je nu te veel fosfaatrechten hebt toegekend. Een andere boer van wie de veestapel is gegroeid, beschikt nu over te weinig fosfaatrechten. De boer die de rechten over heeft, kan deze weer verkopen aan een andere boer die te weinig heeft.

Fosfaatrecht kopen en verkopen

Wil je fosfaatrecht verkopen? Dan heb je vast geen idee hoe dit in zijn werk gaat. De handel tussen boeren onderling maakt het ingewikkeld, maar de Rijksdienst voor Ondernemen houdt het bij in een register. Via een tussenhandelaar zoals fosfaatrechten.nl kun je opgeven wat je over of nodig hebt. Je bent gelijk aan het juiste adres, want je bent er zo zeker van dat er snel een tegenpartij wordt gevonden.

Fosfaatrechten hoeven niet per se in zijn geheel te worden verhandeld, maar het kan ook in delen. Eén fosfaatrecht staat gelijk aan één kilogram. Je kunt dus ook enkele honderden grammen kopen of verkopen aan een andere melkveehouder kopen of verkopen. Uiteraard kan een tussenhandelaar als fosfaatrechten.nl hierin ook adviseren.

Fosfaatrechten leasen als tweede optie

Weet je zeker dat je maar tijdelijk extra fosfaatrechten nodig hebt? Dan kun je gebruik maken van een lease optie. Dat werkt vooral als je maar tijdelijk een aantal rechten kunt gebruiken. Je wil natuurlijk niet dat je over een paar jaar te veel of te weinig hebt. Je legt de termijn vast in een contract. Na afloop van deze periode gaan de rechten weer terug naar de boer van wie ze waren. Merk je na die periode dat je toch permanent extra rechten nodig hebt? Dan kun je alsnog kopen.

Reacties