Sander Wijdemans
12 november 2020 07:43
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Hoe blijft een bedrijfsruimte netjes en schoon?

Een bedrijfsruimte moet, of het nu een kantoor, fabriek, werkplaats of wat dan ook is, opgeruimd en schoon zijn om er optimaal te kunnen werken. Een rommelige werkplek verlaagt de productiviteit, en kan bovendien veiligheidsrisico’s opleveren. Maar hoe zorg je ervoor dat een bedrijfsruimte netjes blijft, en wat mag je daarbij van medewerkers verwachten?

Hoe blijft een bedrijfsruimte netjes en schoon

Iedereen helpt een handje mee

Van medewerkers mag je verwachten dat zij op de werkvloer dezelfde verantwoordelijkheden nemen als zij bijvoorbeeld thuis ook zouden doen. Het is dus prima om van hen te verlangen om gemaakte troep zelf op te ruimen, net zoals de meeste mensen dat thuis ook doen. Is er op een werkplaats flink gezaagd en heeft dit zijn sporen achtergelaten? Dan mag er best worden verwacht dat de betreffende medewerker zelf een bezem pakt en dit opruimt en afvoert. Natuurlijk is het aan de werkgever om te zorgen voor voldoende middelen om dit goed te kunnen doen. In sommige situaties zijn een bezem en genoeg vuilniszakken voldoende om de werkplek goed op te kunnen ruimen, maar het kan ook zijn dat er iets meer voor nodig is. Zaagsel kan bijvoorbeeld met een bezem aardig worden opgeruimd, maar het kan wenselijk zijn om ook een goede stofzuiger te gebruiken om de boel weer helemaal netjes te maken.

Waar een werkplaats gedurende de dag vaak opnieuw vies zal worden, en als het goed is ook weer zal worden opgeruimd, omdat dit nu eenmaal bij de aard van de werkzaamheden past, is dit op een kantoor heel anders. Hier zou de boel eigenlijk prima schoon kunnen blijven, op logische dingen als stofvorming na. Wanneer er toch iets vies wordt, mag er dan van medewerkers worden verwacht dat zij het weer schoonmaken?

Wat mag er worden verwacht?

De meeste bedrijfsruimtes worden met enige regelmaat professioneel schoongemaakt. Schoonmakers pakken hierbij zowel het kleine, dagelijkse vuil aan, als ook de grotere klussen als de ramen die moeten worden gezeemd, bijvoorbeeld. Ook het sanitair wordt doorgaans door hen verzorgd, en volgens duidelijke protocollen goed schoongehouden.

Alhoewel zij ook bijvoorbeeld de bureaus van medewerkers meenemen in hun ronde, mag er op dat gebied ook best iets van de medewerkers zelf worden verwacht. Afstoffen is niet per se hun taak, maar koffiekringen of broodkruimels die zij zelf hebben veroorzaakt even schoonmaken met een nat doekje? Dat mag best worden verwacht. Dit valt tenslotte niet onder zwaar schoonmaakwerk, maar eerder onder fatsoen. Ook thuis zou je dit even netjes opruimen nadat je het hebt veroorzaakt, dus waarom op het werk niet?

Reacties