Desiree Machtel-Groen
30 mei 2013 14:51
door Desiree Machtel-Groen
Categorie:
MKB-nieuws

Hoe noem jij jezelf? Dubieus titelgebruik in Nederlandse profielen

Hoe noem jij jezelf?

Experts en specialisten, dagelijks hoor en zie ik ze voorbij komen. Ik verbaas me er wel eens over. Hoe weet je nou van jezelf of je expert of specialist bent? Wanneer ik iets over mezelf moet schrijven voor LinkedIn, Facebook (pages) of Twitter gaan bij mij ook diverse titels door mijn hoofd. Toch kom ik steeds weer uit bij tekstschrijver. Teksten schrijven is namelijk wat ik kan en wat ik doe. Tekstspecialist of –expert voegen me toch niet helemaal, evenals informatiespecialist of woordexpert. Of zou dat met mijn West-Friese roots te maken hebben?

Ik trek de Van Dale uit mijn digitale boekenkast om bovenstaande begrippen even nader te bekijken.
Een specialist is een expert (of iemand die een bepaald onderdeel van de geneeskunde beoefent), een expert is een deskundige en een deskundige is een expert. Iemand die deskundig is, is bekwaam inzake iets. Oftewel: je vindt jezelf ergens goed in als je jezelf specialist of expert noemt. Aan de ene kant denk ik dan: nou prima toch? Iedereen is wel ergens goed in. Aan de andere kant is het in West-Friesland over het algemeen een beetje apart om van jezelf te zeggen dat je ergens goed in bent. Of tenminste, mensen denken dat en handelen daar dus naar.

Wat je zegt, ben je zelf?
it-specialistDan komen we bij het punt: wie zegt dat jij ergens goed in bent? Wanneer iemand zegt dat ik iets goed doe, bedank ik vriendelijk voor het compliment en voel ik me lichtelijk opgelaten. Dat laatste hoeft natuurlijk niet, maar zo ben ik nou eenmaal. Ik doe gewoon mijn ding. In mijn geval dus teksten schrijven. Iemand anders kan goed verkopen (salesexpert) of is goed in marketing (marketingspecialist).

Wanneer beland je op het punt dat je jezelf een titel mag geven? Op mijn diploma staat dat ik Bachelor of Media, Information and Communication ben. Toen onze dochter werd geboren werd ik ook nog mama. Dat zijn titels die ik mezelf dan wel durf toe te dichten. Al moet ik zeggen dat ik de exacte schrijfwijze van dat Bachelorverhaal even moest opzoeken. Gebruik jij je afstudeertitel? Ik kies sowieso liever voor een Nederlandse versie. Ik ben toch ook Nederlandse?

Dan zeg ik echter niet meer dan dat ik een diploma heb van de opleiding Media, Informatie en Communicatie. Valt wel tegen. Heb ik daar al die jaren voor gewerkt!

Wat maakt nou dat mensen zichzelf specialist of expert noemen? Doe je dat omdat je zo meer werk denkt of hoopt te genereren? Ik denk namelijk dat er maar heel weinig mensen zijn die écht bijna alles weten over een bepaald onderwerp. Toch ken ik mensen die een training of workshop volgen, naar huis rijden en hun LinkedInprofiel aanpassen. Bizar toch? Of niet?

Hoe noem jij jezelf en waar heb je dat op gebaseerd?

 

Reacties