Sander Wijdemans
25 april 2023 09:51
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Hoe vind je goed en gemotiveerd technisch personeel?

Het is geen geheim dat er een enorm personeelstekort heerst binnen de technische sector. Scholen doen er alles aan om jonge mensen enthousiast te maken voor het vak. Toch zien we dat de populariteit van techniek verdwijnt. Bizar. Onze samenleving rust namelijk wel steeds meer op de techniek. Er komen steeds meer baantjes bij en de vraag naar goed geschoold technisch personeel is nog nooit zo hoog geweest. 

Bijna elk technisch bedrijf heeft inmiddels te maken met een personeelstekort. Ze doen er alles aan om nieuw personeel te werven, maar vaak zonder resultaat. Ook omdat de concurrentiestrijd gewoon erg heftig is. Ik zoek technisch personeel. Nou, dan kun je je aansluiten bij de rest van technisch Nederland. Maar wat als de nood echt heel erg hoog is? 

Je echt binnen korte tijd goed en gemotiveerd technisch personeel moet vinden? Hoe val je dan op? We geven enkele tips. 

Hoe vind je goed en gemotiveerd technisch personeel

Benader een technisch detacheringsbureau 

Het is belangrijk om niet al te kritisch te zijn op diploma’s en werkervaring. Iemand hoeft niet gecertificeerd te zijn om al heel veel zorgen te kunnen verlichten op het werk. Je hebt veel meer aan iemand die echt bereid is om te leren en gemotiveerd is om goed te doen, dan iemand die wel een opleiding heeft genoten, maar er eigenlijk geen zin in heeft.

Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer bedrijven voor een technisch detacheringsbureau kiezen. Goed voorbeeld is Strevon. Zij helpen bedrijven bij het vinden van geschikt technisch personeel. Dit doen zij door mensen te selecteren die de wil hebben om het vak te leren en gemotiveerd zijn om verder te komen. Ze hebben nog geen technische vooropleiding , maar zullen deze uiteindelijk bij jou in de praktijk op gaan doen. Dankzij Strevon worden zij binnen 1,5 jaar klaargestoomd om met een diploma op zak zelfstandig aan de slag te kunnen. Zo ben je zowel op de korte termijn als de lange termijn geholpen aan technisch personeel. 

Doorgroeimogelijkheden 

Grappig genoeg is de wereld binnen de technische sector heel anders dan bij veel andere sectoren. Daar proberen werkzoekenden elkaar de troef af te steken om een baan te bemachtigen. Hier is het andersom. Werkgevers doen er alles aan om de interesse van de werkzoekenden te krijgen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf opvalt? 

Het is belangrijk om te beseffen wat het personeel wil. Er zijn maar weinig mensen die op zoek gaan naar een bepaalde functie en verwachten dat zij dit de rest van hun leven zullen doen. De meeste mensen willen van nature doorgroeien. Zien zichzelf over tien jaar wellicht iets heel anders doen. Daarom is het als werkgever erg belangrijk om te tonen wat er nog meer mogelijk is. Investeer bijvoorbeeld in goede arbeidsvoorwaarden, laat zien dat het bedrijf heel veel waarde hecht aan de ontwikkeling van het personeel. Op die manier val je sneller op. 

Reacties