Sander Wijdemans
7 april 2025 08:49
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-tips

Hoe werkt de opzegtermijn en wanneer heb je recht op een transitievergoeding?

Als je ontslag neemt of krijgt, komt er vaak veel op je af. Hoe zit het met de opzegtermijn? Heb je recht op een vergoeding? En wat moet je doen om geen rechten te verliezen? Geen zorgen: we leggen het hier allemaal helder en eenvoudig uit.

Hoe werkt de opzegtermijn en wanneer heb je recht op een transitievergoeding

Wat is een opzegtermijn en hoe werkt deze?

De opzegtermijn is de periode tussen het moment dat jij (of je werkgever) je arbeidsovereenkomst opzegt en de dag dat je daadwerkelijk uit dienst treedt. Die termijn is er om jou en je werkgever in staat te stellen om openstaande werkzaamheden goed af te ronden en een vervanger te zoeken of in te werken.

Bij een tijdelijk contract is het simpel: je contract loopt af op de afgesproken einddatum, tenzij er iets anders is vastgelegd. Maar bij een vast contract gelden andere regels. De opzegtermijn bij een vast contract voor een werknemer is meestal één maand, tenzij er in je contract of cao iets anders is afgesproken. Voor je werkgever is de opzegtermijn langer en afhankelijk van hoe lang je in dienst bent geweest.

Let op: als je zelf ontslag neemt, moet je rekening houden met deze opzegtermijn. Je kunt dus niet per vandaag ontslag nemen en morgen niet meer op je werk verschijnen. Indien je de opzegtermijn negeert of foutief toepast, dan kan je werkgever mogelijk een schadevergoeding eisen.

Wat is een transitievergoeding en wanneer heb je er recht op?

Een transitievergoeding is een financiële compensatie die je kunt krijgen als je contract op initiatief van je werkgever wordt beëindigd. Dit geldt zowel bij een tijdelijk als een vast contract, zolang je niet zelf ontslag hebt genomen of verwijtbaar (schuldig) bent.

De hoogte van de transitievergoeding hangt af van hoe lang je in dienst bent geweest en hoe hoog je salaris was. De rekensom is vrij simpel: voor elk jaar dat je hebt gewerkt, krijg je één derde van je maandsalaris. Heb je bijvoorbeeld drie jaar gewerkt? Dan heb je recht op een vergoeding van één maandsalaris.

Je hebt recht op een transitievergoeding als:

  • je ontslagen wordt op initiatief van je werkgever, tenzij je (ernstig) verwijtbaar bent.
  • je tijdelijke contract niet wordt verlengd.

Als je zelf ontslag neemt, krijg je in principe geen vergoeding. Alleen in uitzonderlijke situaties – bijvoorbeeld als je werkgever zich ernstig misdraagt – kun je hier toch aanspraak op maken.

Wanneer krijg je de transitievergoeding?

Je werkgever moet de transitievergoeding binnen een maand na je laatste werkdag betalen. Doet hij dat niet? Dan is het verstandig om hier zelf achteraan te gaan door hem schriftelijk in gebreke te stellen. Als je werkgever blijft weigeren, kun je naar de rechter stappen om via die weg je recht te halen.

Opzegtermijn en transitievergoeding: hoe zit het in de praktijk?

Stel, je hebt een vast contract en je werkgever wil je ontslaan. Dan moet hij rekening houden met de opzegtermijn én je een transitievergoeding betalen. Dat betekent dat je na je opzegging nog minimaal een maand in dienst blijft (afhankelijk van je arbeidsovereenkomst of cao) en binnen één maand na je laatste werkdag je transitievergoeding ontvangt.

Wil je zelf weg? Dan moet je nog steeds de juiste opzegtermijn hanteren, maar heb je in de basis geen recht op een transitievergoeding. Dat kan anders zijn als je ontslag neemt door wangedrag (ernstig verwijtbaar gedrag) van je werkgever. Het is goed om je te beseffen dat er na bemiddeling door een arbeidsjurist alsnog vaak ontslag met wederzijds goedvinden mogelijk blijkt te zijn. Maak hier gebruik van. 

Laat je adviseren over je rechtspositie

Ontslag nemen of krijgen is nooit leuk, maar met de juiste kennis sta je sterker. De opzegtermijn zorgt voor een soepele overgang en in veel gevallen heb je recht op een transitievergoeding. Zorg dat je (al dan niet na gratis advies van een ontslagjurist) goed op de hoogte bent van je rechten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Reacties