Jonathan Schokker
27 oktober 2016 10:37
door Jonathan Schokker
Categorie:
Marketing

5 Linkbait ideeën. Eenvoudig backlinks door gebruik van deze tips

linkbait-zo-meer-backlinks-naar-je-site-linkbuildingEen goede linkbait is de droom van iedereen die zich met SEO en linkbuilding bezig houdt. Een linkbait zorgt ervoor dat anderen uit zichzelf een link naar je website opnemen zonder dat je daarom vraagt.

Een goede linkbait kan tientallen, honderden en zelfs duizenden backlinks opleveren. Terwijl je maar één keer een inspanning hoeft te verrichten: het creëren van de linkbait.

Door een linkbait te creëren schep je voor anderen iets interessant om naar toe te gaan linken. Een linkbait kan verschillende vormen hebben. Het kan geschreven tekst (content) zijn maar ook een video, een afbeelding of een eBook.

In dit artikel wil ik een aantal linkbait ideeën met je delen zodat je inspiratie op kan doen voor je eigen linkbait.

Idee 1: Great content
Als je er de SEO blogs op na leest dan zal je opvallen dat iedereen het heeft over het creëren van ‘great content’. Content welke niet gewoon goed is maar beter dan dat: geweldig. En dat is niet voor niets het geval.

Wil je met je content opvallen dan zal je betere content moeten schrijven dan je concurrenten en wil je dat mensen op eigen initiatief naar je gaan linken dan zal je content echt moeten opvallen.

Great content kan over ieder onderwerp gaan. Om op te vallen met je content kan je een onderwerp veel uitgebreider behandelen dan je concurrenten. Dit kan je doen door veel dieper op de materie in te gaan dan anderen doen. Of door de materie vanuit andere (nieuwe) invalshoeken te belichten.

Een andere manier om er voor te zorgen dat je content opvalt is door iets confronterend of choquerend te schrijven. Of door een serieus onderwerp op een hele leuke en luchtige manier te bespreken. Voor welke insteek je ook kiest, je content zal interessant moeten zijn om backlinks te verdienen.
linkbait ideeen en voorbeelden
Idee 2: Een online rekenmodule
Mensen zijn dol op het berekenen van dingen. Het internet staat dan ook werkelijk bol van de rekenmodules. Rekenmodules om je maximale hypotheek te berekenen, je netto salaris aan de hand van je bruto salaris berekenen, het berekenen van je maandlasten en ga zo maar door.

Als je een rekenmodule gaat ontwikkelen voor het berekenen van je maximale hypotheek dan maak je weinig kans dat mensen hier naar, uit eigen initiatief, een link naar zullen opnemen. Simpelweg omdat er al heel veel van dit soort rekenmodules te vinden zijn. Je zou in het geval van een hypotheek rekenmodule misschien kans op links maken als je iets nieuws weet toe te voegen.

Meer kans op succes heb je als je in een niche markt actief bent. Stel je hebt een webshop in hengelsport artikelen. Je zou dan een rekenmodule kunnen ontwikkelen welke berekend hoe dik je vislijn moet zijn. Afhankelijk van waarop men wilt gaan vissen , het type hengel en de aas. Omdat je de enige (of één van de weinige) zal zijn met een dergelijke rekenmodule is de kans dat men er een link naar plaats groot. Anderen zullen het handig of leuk vinden dat je ergens een rekenmodule voor hebt.

Idee 3: Geef een gratis ebook weg
Dit idee zal wat meer investering in tijd vergen maar de beloning kan dan ook erg groot zijn.

Je kan via je website een gratis ebook weg gaan geven. Hiervoor richt je een aparte landingspagina in. Het is de bedoeling dat je een ebook weggeeft waarin je informatie deelt. Het mag geen digitale reclamefolder van je bedrijf of product worden.

Zo kan een accountantskantoor een eBook weggeven met daarin de fiscale wijzigingen voor 2017. Anderen zullen het super handig vinden dat alle fiscale wijzigingen voor 2017 verzameld zijn in één eBook en blogs welke over geldzaken schrijven kunnen er een link naar opnemen.

Zo kan je voor de meeste branches wel iets bedenken. Het gaat erom dat je gratis waardevolle informatie weggeeft welke geen reclame is. Als je er voor zorgt dat men eerst het email adres moet invullen voordat het eBook gedownload kan worden dan verkrijg je nog waardevolle leads op de koop toe.

Idee 4: Een expert interviewen
Iedere branche of industrie heeft zo zijn eigen experts en gezichten. Dit zijn geen bekende Nederlanders of beroemdheden maar het zijn wel mensen welke vrijwel door iedereen in hun industrie herkent zullen worden.

Linbait idee: Interview een expert.Door een gezicht of expert uit je industrie te interviewen kan je rekenen op veel aandacht vanuit je industrie. De strategie welke je hierbij het beste kan hanteren is het interview eerst via je website aankondigen (de persoon welke je wilt interviewen moet natuurlijk wel eerst akkoord zijn gegaan met het geven van een interview).

Bij deze aankondiging vraag je je publiek wat ze graag zouden willen weten over de persoon die je gaat interviewen. De vragen die men heeft kan men daarbij achterlaten op je website. Als er over het komende interview (online) gesproken wordt dan zal men er eerder een link naar opnemen zodat men er op gewezen wordt waar de vragen achter gelaten kunnen worden.

Het interview (in video of uitgeschreven als tekst) zal na het afnemen van het interview gepubliceerd moeten worden op de website. Het interview zal ook na het interview blijven werken als linkmagneet voor iedere die een link wilt plaatsen naar het interview met de expert uit de branche.

Idee 5: Nieuws als linkmagneet
Als je als eerste iets nieuws naar buiten brengt (via de website) dan zullen anderen daar een link naar gaan opnemen. Het moet dan wel iets nieuwswaardig zijn. Denk aan aankondigingen van nieuwe producten, updates en evenementen.

Veel bedrijven staan daar nog onvoldoende bij stil terwijl ze wel iets nieuws te vertellen hebben.

Ze kondigen bijvoorbeeld een evenement aan via de nieuwsbrief of via een mailing. Waarna het enige tijd later pas via de website wordt gecommuniceerd. De nieuwigheid is er al dan al vanaf en andere hebben de aankondiging van het evenement misschien al op hun blog gedeeld.

De mooiste linkbait is als je een scoop hebt over iets wat veel mensen aangaat. Dit kan je natuurlijk niet afdwingen maar het is wel iets wat je in je achterhoofd moet houden voor het geval je ergens tegen aan loopt wat iedereen wel wil weten.

Op zoek naar meer linkbait ideeën? Op mijn internet marketing blog heb ik nog 18 linkbait ideeën voor je uitgewerkt.

Reacties