Hans van Schip
5 december 2014 10:32
door Hans van Schip
Categorie:
MKB-nieuws

Online Sinterklaas verkopen goed voor 27% extra omzet!

Bijna 60% van de online retailers verwacht een toename van hun online omzet in de feestdagenperiode in vergelijking tot vorig jaar. De Online Sinterklaas verkopen lieten al ruim een kwart extra omzet zien!

Online retailers geven aan dat hun weekomzet in de vijf weken voor Sinterklaas met 27% toe is genomen ten opzichte van hun gemiddelde weekomzet. De verkoop van Sinterklaascadeaus en artikelen in de periode van 1 november tot 5 december zal daarmee goed zijn voor een kleine 170 miljoen aan extra online omzet. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek van Thuiswinkel.org dat wordt uitgevoerd door GfK en mogelijk wordt gemaakt door PostNL.

Een kleine 60% van de ondervraagde online retailers zegt dit jaar een toename van de feestdagenomzet te krijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Waar de gemiddelde online weekomzet in de eerste drie kwartalen van 2014 op € 128 miljoen ligt (Bron: Thuiswinkel Markt Monitor), hebben online winkeliers in de vijf weken voor Sinterklaas een gemiddelde weekomzet van € 162 miljoen (+27%) gegenereerd.
De totale online bestedingen in de pre-Sinterklaas periode komen hiermee uit op € 811 miljoen.

“GfK meet met behulp van grootschalige consumenten- en retailpanels het koopgedrag van de Nederlandse consument. Het vertrouwen in de economie is weer stijgende, wat terug te zien is in de omzetontwikkeling voor Sinterklaas. Duidelijk is dat rond de feestdagen steeds meer consumenten de weg naar het (mobiele) web weten te vinden”, aldus Gino Thuij, GfK.

Wijnand Jongen, directeur van belangenvereniging voor webwinkels Thuiswinkel.org: “Opvallend is dat consumenten gemiddeld meer besteden bij meer webwinkels. We zijn met name reuze tevreden over de online speelgoedaankopen die zorgen dat online speelgoedondernemers het jaar goed kunnen afsluiten.”

Kopen van cadeaus voor de feestdagen steeds minder vaak gepland

Uit een jaarlijks terugkerend consumentenonderzoek van GfK blijkt dat consumenten hun feestdagenaankopen steeds minder vaak plannen. Eén op de vijf Nederlanders (18 jaar of ouder) wist in oktober nog niet of zij cadeaus voor de feestdagen ging kopen.

Online Sinterklaas verkopen en kopen van feestdagen cadeaus minder gepland

bron: Consumentenonderzoek GfK (2011-2014)


Bijna 60% van de consumenten gaf aan wel cadeaus voor de feestdagen te kopen. Van deze groep koopt ruim vier op de tien cadeaus voor Sinterklaas én Kerstmis. Wanneer men voor één van de twee feestdagen cadeaus koopt, wint Sinterklaas het van de Kerstman: 30% koopt enkel cadeaus voor Sinterklaas, terwijl 25% enkel cadeaus inslaat voor de kerstdagen. Dit ligt in lijn met de resultaten van hetzelfde onderzoek in 2013.

Carlos Mendes Aguiar, PostNL: “Omdat het aantal ‘last-minute’ aankopen stijgt, is het belangrijk dat online kopers zelf kunnen kiezen wat hen het beste uitkomt. Niet alleen waar, maar ook wanneer ze de pakjes willen ontvangen. Thuis, in de avond, op het werk of op een PostNL pakketpunt. De meeste pakjes worden thuisbezorgd. In de aanloop naar Sinterklaas zien wij een stijging van bijna 50% in het aantal pakketten dat wij op maandag thuisbezorgen. Wij ondersteunen de webwinkels met bezorgopties gericht op het optimaal bedienen van de consument. Als de consument wil, kan het pakketje als het bij ons in het bezorgproces is, op een andere datum, op andere dag of op een ander bezorgadres worden bezorgd. Al naar gelang de wens van de consument.”

Het gros van de Nederlanders die cadeau-inkopen voor de feestdagen doet (72%), geeft aan evenveel te besteden als het voorgaande jaar en 6% gaf aan zelfs meer te besteden. Daarentegen houdt 15% in vergelijking tot vorig jaar meer de hand op de knip. Het aandeel consumenten dat minder wilde uitgegeven lag vorig jaar nog op 21%. Het sentiment lijkt hiermee te zijn verbeterd. Vooral mannen en personen in de leeftijd tot 40 jaar gaven aan meer te gaan uitgeven aan Sinterklaas- en kerstcadeaus ten opzichte van vorig jaar.

Traditionele cadeaus populair op de verlanglijstjes

Net als vorig jaar staan de verlanglijstjes dit jaar vol traditionele cadeaus als speelgoed, boeken, games en muziek. Naar verwachting worden onderstaande cadeaus dé Sinterklaastoppers van dit jaar:

• Traditionele gezelschapsspellen: Monopoly & Risk
• Spellen: Baobab en 30 Seconds
• Lego: Chima en City
• Playmobil: Brandweer en Western
• Games: Minecraft en Fifa’15
• Games: Pokemon Omega Rugby
• Speelgoed: Super Sand
• Speelgoed: Digibirds
• Smartphones
• Boeken: ‘Kleurboek voor volwassenen’, ‘Omdenken (Berthold Gunster)’ en ‘Kieft (Michel van Egmond)’
• CD’s: ‘Kinderen voor kinderen’ en ‘Paradise and back again’ van Anouk
• Technologie: powerpacks en actioncams

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Gino Thuij, GfK.

Reacties