Wouter Blom
12 september 2013 11:46
door Wouter Blom
Categorie:
MKB-nieuws

Online video helpt bij zoekmachine optimalisatie!

Online video voor uw bedrijf inzetten met een bedrijfsfilm is om meerdere redenen interessant. Ook helpt een online video bij de Zoekmachine Optimalisatie.

Veel mensen denken dat het laten maken van een online video veel voeten in de aarde heeft en dat het zich niet terug betaalt. Beide veronderstellingen zijn eigenlijk onterecht.

Zolang een online video voor een webshop of website functioneel is en een doel dient is het zeker een overweging waard er eentje of meer te laten maken. Naast de functionaliteit helpt de online video ook bij zoekmachine optimalisatie. Zo wordt de vindbaarheid van uw website of webshop in Google verbeterd wat natuurlijk enorm belangrijk is.

Waarom online video goed is voor zoekmachine optimalisatie

Als u nog niet direct kan bedenken waarom een online video ook bij de optimalisatie voor Google van uw website of webshop helpt, geef ik hieronder enkele goede redenen met daarnaast een korte toelichting, uitleg en enkele nuttige tips en links.

Langere bezoekduur op de website

online video helpt bij zoekmachine optimalisatieOnline video zorgt ervoor dat bezoekers langer op uw website blijven. Het browsen van een webpagina duurt altijd korter dan het bekijken van een video.

U kunt met een webvideo er eenvoudig voor zorgen dat bezoekers langer op uw website blijven.

Verlaging van het bouncepercentage

Mensen zijn visueel ingesteld. Uitleg of instructies met behulp van een internetfilmpje is vele malen effectiever dan platte droge tekst. Mensen haken dus minder snel af en klikken minder snel weg wanneer er een video op de pagina aanwezig is.

Online video zelf ook vindbaar maken.

U kunt de video zelf ook vindbaar maken, net zoals u dat met content en afbeeldingen op uw website of in de webshop doet. Door toevoegen van zoektermen en omschrijvingen kan de SEO van de video zelf ook verbeterd worden. Zo zorgt u eenvoudig binnen YouTube voor extra visibiliteit van uw bedrijf of product en, door het vermelden van uw website of webshop, natuurlijk voor extra bezoekersverkeer via YouTube naar uw website of webshop.
Dit extra verkeer en de linkjuice daarbij zorgen naast meer omzet ook voor betere vindbaarheid op Google.

Linkbuilding met behulp van online video’s

De pagina waar uw webvideo op getoond wordt is natuurlijk ook een link die u kunt delen via e-mail of via een persbericht waardoor u op een natuurlijke manier zorgt voor extra links naar uw website.

Alle hierboven genoemde punten samen zorgen ervoor dat u in een positieve spiraal terecht komt en steeds beter vindbaar zal zijn op Google doordat de punten elkaar continu versterken en de positie binnen Google hierdoor steeds beter wordt.
Nu u overtuigd bent van de waarde van een online video, geef ik graag nog enkele mogelijkheden die u heeft.

Welke soorten online video zijn er?

Er zijn vele soorten online video’s. De meest bekende en gebruikte die tevens mooie mogelijkheden bieden en niet teveel investering vragen heb ik er voor u uitgepikt.

Bedrijfsvideo

Zoals al eerder gezegd is het altijd van belang ervoor te zorgen dat een webvideo een doel heeft. Bepaal dus vooraf uw doel. Wilt u bijvoorbeeld nieuwe mensen werven en laten zien waarom potentiële werknemers bij uw bedrijf zouden moeten solliciteren? Dan is het leuk om een filmpje te maken die werknemers aan het woord laat en laat zien welke personeelsactiviteiten u ontplooit.

Vind u het geven van een bedrijfspresentatie moeilijk of lastig of bent u hier niet goed in? Een bedrijfsvideo doet wonderen en u geeft altijd iedereen dezelfde boodschap met dezelfde tone-of-voice.

Instructievideo en tutorials

Ook een instructievideo kan behulpzaam zijn voor uw bezoekers. Een uitleg hoe bijvoorbeeld een declaratie moet worden ingevuld of een filmpje hoe je een product in elkaar moet zetten.

U kunt een handleiding of hoe je onderhoud pleegt aan uw product eenvoudig in een video samenvatten. Zo zorgt u voor kwalitatief verkeer naar uw website. Kortom, zaken die voor uw klanten echt direct toegevoegde waarde hebben.

Productvideo

Een productvideo is handig voor webshops die producten verkopen en willen laten zien hoe een product eruit ziet. Zo kan je met een productvideo bijvoorbeeld een jurkje showen en laten zien hoe deze valt. Een product video is ook handig bij het aanmeten van een product, een kniebrace bijvoorbeeld.

Een productvideo kan ook door bijvoorbeeld makelaars worden gebruikt bij het tonen van huizen en appartementen.

Animatievideo

Met een animatievideo kunt u complexe zaken op een versimpelde wijze weergeven. Ook het tonen van grafieken of jaarcijfers kunnen met behulp van animatie boeiend en overtuigend worden gepresenteerd zonder dat het saai en droog wordt.

Interactieve video en gepersonaliseerde video

gepersonaliseerde videoDe mogelijkheden van interactieve video zijn eindeloos. Met interactieve video kan je binnen de video doorklikken naar uw website, in-video formulieren verwerken en zo leads genereren. Zo kan met interactieve webvideo een hoofdstukindeling worden gemaakt en kunt u door de video heenklikken naar de informatie die voor u belangrijk is.

Ook kan direct vanuit de video een formulier worden ingevuld en gemaild naar de juiste afdeling binnen uw bedrijf. Met gepersonaliseerde video kunt u een webvideo persoonlijk maken. Zo wordt een videoboodschap heel gericht en persoonlijk gemaakt, eigenlijk Direct Mail verwerkt in webvideo. Heel apart!

Reacties