Sander Wijdemans
24 januari 2019 19:05
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Realtimeboekhoudsysteem: waarom het een must is voor het MKB

Realtimeboekhoudsysteem waarom het een must is voor het MKB

Steeds meer MKB-ondernemers stappen over naar realtimeboekhoudsystemen, al dan niet in overleg met hun boekhouder die de laatste verificatie verricht. Eigenlijk is die overstap niet eens onlogisch. Realtimeboekhoudsystemen hebben immers heel wat voordelen te bieden voor het MKB. Wat die voordelen zijn? Dat lees je in dit artikel.

Tijdsbesparing staat centraal

Realtimeboekhoudsystemen garanderen een fikse tijdsbesparing, zowel voor het MKB als voor de boekhouder. Het automatiseert immers een aantal taken. Vooral de koppelingen waarmee je het bedrijfsproces efficiënt inricht, zijn hierbij niet onbelangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling met het kassasysteem, de webshop, je zakelijke rekening van bunq of de voorraadbeheersoftware. Een product die net verkocht is in de winkel, heeft dan meteen invloed op de boekhouding.

Ook de belastingaangifte, het registreren van investeringen en het opmaken van offertes en facturen gaat veel eenvoudiger. Eenvoudiger, maar bovendien ook correcter: de kans op fouten is veel kleiner dankzij verschillende controlemechanismes. Zo zal men bijvoorbeeld de boekingen controleren met de gegevens van jouw rekening voor ZZP’ers.

Realtime inzichten, altijd en overal

Een ander voordeel van realtimeboekhoudsystemen is dat je voortdurend inzicht verkrijgt in de financiële toestand van de onderneming. Dit niet alleen vanaf kantoor maar, omdat de administratie zich in de cloud bevindt, ook vanaf de trein of op de bank. Dit maakt het mogelijk om makkelijker samen te werken met jouw accountant of andere partijen die inzicht willen verkrijgen, denk bijvoorbeeld aan een kredietverstrekker. Maar bovenal kan je preventief handelen in plaats van curatief.

Geniet van de voordelen van de cloud

Hiernaast pluk je ook nog enkele belangrijke voordelen van de aanwezigheid in de cloud. Eerder werd reeds aangehaald dat iedereen vanaf verschillende locaties de boekhouding kan opvragen. Toch toornt het niet aan de veiligheid, integendeel. De beveiliging van datacenters is vaak veel beter dan deze op individuele harde schijven of laptops en je beschikt bovendien over diverse back-ups. Dataverlies behoort met andere woorden niet tot de mogelijkheden. Tot slot is jouw software steeds up to date en hoef je je geen zorgen te maken over de capaciteit van jouw hardware.

Koppeling met banksystemen

Steeds meer aanbieders van zakelijke rekeningen bieden een koppeling aan met dergelijke realtimeboekhoudsystemen. Een pionier op dit vlak is de zakelijke rekening van bunq dat een koppeling heeft met de meeste online boekhoudsystemen. Transacties worden dan in realtime doorgestuurd naar het boekhoudsysteem, waardoor je opnieuw voortdurend inzicht verkrijgt én het risico op fouten drastisch terugschroeft. Of zo’n koppeling voor jou al dan niet mogelijk is? Dat vraag je best even na bij jouw bank.

Bespaar kosten met realtimeboekhoudsystemen

Uiteraard kan je jouw volledige boekhouding ook uitbesteden, maar dan mag je wel rekenen op een hoge factuur. Door te kiezen voor realtimeboekhoudsystemen bespaar je echter heel wat kosten. Niet alleen omdat het pakket goedkoper is, maar ook omdat de verwerkingstijd lager is en diverse processen worden geautomatiseerd. Hierbij is het risico op fouten en toekomstige onaangename financiële verrassingen een stuk kleiner. Besparen terwijl je geniet van alle andere voordelen: kan boekhouden nog prachtiger zijn?

Reacties