Sander Wijdemans
20 maart 2015 13:58
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Jouw rol als manager: de kameleon

Veerkracht - kameleon

Van een manager wordt tegenwoordig verwacht dat hij/zij alles en iedereen kan managen, iedereen kan doorgronden en daarnaast ook nog eens flexibel en resultaatgericht is.

Je moet jezelf dus op elk moment en bij elke onderhandeling kunnen aanpassen aan de situatie. De eisen die tegenwoordig aan jou gesteld worden, zijn niet meer beperkt tot opleiding en werkervaring. Jouw rol als manager is vergelijkbaar met de kameleon.

Van kleur veranderen

Veerkracht Consultancy - 1Kameleons staan vooral bekend om hun vermogen om van kleur te kunnen veranderen. Middels deze kleurveranderingen laat de kameleon zien hoe hij zich voelt. De basiskleur, waarmee de kameleon in zijn natuurlijke omgeving niet opvalt, straalt uit dat hij zich op zijn gemak voelt.

In stressvolle perioden verandert de kleur van de kameleon dramatisch. Als de kleur donker is, kan hij boos of angstig zijn. De overeenkomst tussen een manager en een kameleon? Bij mensen verandert ook de ‘kleur’ van de communicatie wanneer ze onder druk staan.

Kleur in communicatie

Wanneer je onder grote druk staat, kun je in je gedrag en communicatie anders reageren dan wanneer je goed in je vel zit. In de meeste gevallen heb je dan nog maar één stijl tot je beschikking: de voorkeursstijl. Er wordt onbewust terug gevallen op de natuurlijke stijl.

Op dit punt gaat de vergelijking met de kameleon niet op: de leidinggevende heeft het namelijk in zijn of haar mars dat er bewust gekozen kan worden voor een bepaalde stijl. De stijl die goed bij de situatie en de medewerker past, dus om effectief te zijn in het bereiken van het beoogde doel.

De kleur van je medewerkers

Veerkracht Consultancy - 2Om jouw rol als manager zijnde nog beter te volbrengen, is het erg handig wanneer je de ‘communicatiekleur’ van je medewerkers kunt signaleren. Om dit te kunnen is het belangrijk dat je je medewerkers goed kent, zodat je eventuele kleurafwijkingen qua gedrag en qua communicatie op tijd kunt signaleren om daar op in te spelen.

Dus…voordat je jezelf een oordeel gaat vormen en daarnaar gaat handelen, is het verstandig om jezelf te realiseren of je al dan niet door een gekleurde bril kijkt of dat de medewerker van kleur veranderd is.

Gecombineerd met veerkracht

Deze flexibiliteit in communicatiestijl is direct verbonden met de veerkracht van de leidinggevende. Dit aangezien veerkracht de eigenschap is om effectief om te gaan met stress en tegenslag.

Daar waar de kleurverandering van de kameleon een onwillekeurig proces is, is veerkracht en de toepassing van de verschillende stijlen door jou als manager een bewust proces. Veerkracht is geen aangeboren eigenschap die je wel of niet hebt, het is iets wat je kunt leren, kunt ontwikkelen. Hierbij is de juiste begeleiding van een professionele partij zoals Veerkracht Consultancy, wel van belang.

Reacties