Sander Wijdemans
13 mei 2019 16:02
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Een sabbatical nemen: 3 bestemmingen om tot rust te komen

Een sabbatical nemen 3 bestemmingen om tot rust te komen

Steeds meer werknemers nemen gedurende hun loopbaan een sabbatical; een periode waarin je de tijd neemt voor jezelf. Soms komt de behoefte aan een sabbatical voort uit de steeds maar toenemende werkdruk en daarmee stress op dagelijkse basis. Met een sabbatical ontsnap je hier even aan. Maar er een langere periode tussenuit gaan kan ook te maken hebben met het gehoor geven aan je eigen behoeften, het ontwikkelen van talenten en het volgen van ambities. Een sabbatical doet jou als persoon zowel geestelijk, lichamelijk als professioneel goed.

Kies een inspirerende plek in het buitenland

Heb je besloten een sabbatical te nemen, dan rijst de volgende vraag: waar ga je hem doorbrengen? Een halfjaar lang in je eigen huiskamer vertoeven is namelijk niet de beste manier om tot nieuwe inzichten te komen. Voor een sabbatical vertrek je naar het buitenland, niet zelden een land buiten de Europese grenzen. Even helemaal weg zijn zorgt ervoor dat je je hoofd écht even leeg kunt maken. Letterlijk ver weg zijn van de bekende dagelijkse beslommeringen is een van de belangrijkste ingrediënten van een geslaagde sabbatical.

Een rondreis door Canada

Ben je op zoek naar een geschikte bestemming om jouw sabbatical door te brengen, dan is een rondreis door Canada zeker de overweging waard. Het land mag zich zonder twijfel tot de mooiste landen ter wereld rekenen. Zijn ongerepte natuurgebieden laten geen enkele bezoeker onberoerd. Canada is echt een land om op rustig tempo te ontdekken. Een extra reden om het tijdens je sabbatical te bezoeken. De majestueuze wildernis van het land zijn voor menigeen een bron van inspiratie. Ook kun je jezelf in Canada in sportief opzicht eens flink op de proef stellen.

Rondreizen in Australië

Australië is onder Nederlanders de nummer één bestemming voor een sabbatical. De meesten verblijven er drie tot zes maanden, maar besluit je er een jaar te vertoeven dan ben je ook geen uitzondering. Australië is het land bij uitstek om op eigen gelegenheid doorheen te reizen. Tijdens het rondreizen in Australië word je getrakteerd op magistrale natuurgebieden, de fascinerende Aboriginalcultuur en enkele van de meest bruisende wereldsteden. Pas tijdens een sabbatical van een paar maanden ben je in staat om alles te verkennen wat dit land te bieden heeft.

Een sabbatical in Thailand

Ook Thailand geldt niet alleen als ideaal vakantieland, maar als sabbatical bestemming. Wie verder kijkt dan de drukke straten van Bangkok en de meest toeristische eilanden, vindt in het land een echte parel. De ontspannen sfeer en de weelderige natuur dragen hun steentje bij aan jouw hernieuwde inspiratie. Rondreizen door Thailand is erg eenvoudig en veilig. Het bijkomende voordeel is dat het land in vergelijking met andere bestemmingen ook nog eens relatief goedkoop is. Dit geldt voor zowel het vervoer, het eten als de verblijven en de excursies.

De kosten van een sabbatical op een rijtje zetten

Ben je benieuwd of een sabbatical in het land van jouw keuze een haalbare doelstelling is? Zet dan wat financiële gegevens op een rijtje. Voor jouw ‘escape’ reserveer je geld voor de intercontinentale vlucht, maar ook voor eventuele binnenlandse vluchten. Naast het (openbaar) vervoer dien je ook een bedrag te reserveren voor eventuele excursies. Aan de hand van de kosten van het dagelijks leven in een bepaald land kun je inschatten hoeveel ook jij per dag kwijt zult zijn. Vergelijk het gebudgetteerde bedrag met de status van jouw spaarpot.

Tips bij het nemen van een sabbatical

Een sabbatical neem je niet zomaar. Neem je ontslag bij je huidige baan, zorg er dan in elk geval voor dat je bij terugkomst op de arbeidsmarkt niet weer helemaal bij nul hoeft te beginnen. Ontwikkel tijdens een sabbatical je talenten en verdiep je in (al dan niet werkgerelateerde) onderwerpen. Neem van het netwerken ook geen afscheid. Onthoud te allen tijde dat een sabbatical geen vakantie is, maar een kans om over je leven na te denken en het eventueel om te gooien. Bereid hem dus goed voor en formuleer een concreet doel.

Reacties