Sander Wijdemans
17 augustus 2017 20:42
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Scan en herken software maakt boekhouden eenvoudig

Vraag het de gemiddelde ondernemer en je kunt het antwoord bijna raden. Er zijn maar heel weinig zakenmensen die ervan houden een boekhouding bij te moeten houden. Toch is dit echt noodzaak om goed een bedrijf te kunnen runnen. Het is voor hen dan ook een uitkomst dat de software steeds slimmer wordt en dat er dus ook steeds meer mogelijkheden komen om het boekhouden voor iedereen eenvoudig te maken. Zo wordt elk boekhoudprogramma zzp vriendelijk. De meeste zzp-ers hebben immers geen opleiding gehad met betrekking tot het bijhouden van de rekeningen.

Niets meer zelf invoeren

De software zorgt ervoor dat je eigenlijk niets meer zelf hoeft in te voeren. Je begint met een eerste factuur waar je bepaalde eigenschappen aan toewijst. Daarna kan de software iedere keer als een vergelijkbare factuur voorbijkomt dezelfde eigenschappen automatisch meegeven. Daardoor wordt het maken van fouten of onregelmatigheden flink teruggedrongen. Vooral voor mensen die het lastig vinden om alle stappen van het boekhouden goed te onthouden is dit natuurlijk een uitkomst. Zij kunnen nu snel door het papierwerk heen. Dit geeft hen ook meer tijd om te besteden aan datgene waar ze wel goed in zijn. Dit is ook goed voor de zaken.

Direct naar de accountant

Doordat het boekhouden dermate ver is gedigitaliseerd hoef je als ondernemer tegenwoordig ook geen reisjes naar de accountant meer te maken. Alle informatie wordt met behulp van online boekhouden direct doorgezonden naar het betreffende kantoor. Daar kan dan gemakkelijk bijvoorbeeld de btw worden berekend en doorgegeven. Het zou in het principe zelfs zo kunnen zijn dat je je accountant nooit meer hoeft te zien. Zolang de boekhouding goed is ingericht gaat alles simpelweg vanzelf. Vraag daarom in het begin ook hulp van bijvoorbeeld de accountant bij het opzetten van de boekhouding en het boekhoudprogramma. Zo ben je er direct van af.

Wel opletten

Dat alles automatisch gebeurt betekent niet dat je als ondernemer de boel uit het oog kunt verliezen. Zo zijn er nog altijd een aantal zaken waar goed op gelet moet worden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de facturen goed gescand worden. Ze moeten immers wel leesbaar zijn voor het systeem. Ook moet de kwaliteit van de facturen om die reden in orde zijn. Daarnaast is het goed om regelmatig op te letten of er updates gedaan moeten worden aan het systeem of de standaardtoewijzingen die zijn ingevoerd. Wanneer iets verandert, dan moet dit ook in het boekhoudprogramma.

Reacties