Hans van Schip
14 mei 2013 10:57
door Hans van Schip
Categorie:
Marketing

SEO – Zoekmachine Optimalisatie: Veranderingen zomer 2013

Google is continu bezig met het verbeteren en dus ook wijzigen van haar algoritmes. Matt Cutts van Google kondigde gisteren de te verwachten SEO veranderingen voor de zomer van 2013 aan.

De lancering van Penguin 2.0 is waarschijnlijk de belangrijkste als we de video van Matt Cutts bekijken. Wat verandert er verder op Zoekmachine Optimalisatie gebied in 2013?

Helemaal onderaan dit artikel kan je de hele video van Matt Cutts, uiteraard in het Engels, via een link bekijken. Bij zijn uitleg op de veranderingen binnen SEO start met te benadrukken dat de algoritmes constant in beweging zijn en wijzigen. Dat is ook de reden dat Google voorzichtig is met aankondigen van verwachtingen. Toch gaat hij nu aangeven wat we komende zomer mogen verwachten.

SEO - Zoekmachine Optimalisatie: toelichting Matt Cutts

Google’s Matt Cutts geeft toelichting

Veranderingen met betrekking tot Zoekmachine Optimalisatie – SEO

Gelukkig is de algemene toon gunstig voor iedereen die volgens Google kwaliteit sites maakt. Content blijft king en verandering en continu nieuwe content blijft de boventoon voeren. Als je veel shares op Social Media krijgt, veel bookmarks en terugkerende bezoekers, dan hoef je geen zorgen te hebben over de komende wijzigingen, aldus Cutts.

Autoriteit blijft dus ook zeer belangrijk en wordt, voor zover mogelijk is, nog meer beloond!

De veranderingen samengevat op een rij:

Update Penguin

Google gaat een update van Penguin van afgelopen jaar doorvoeren. Penguin 2.0 zal voor nog meer impact zorgen. Uitgebreidere content waar dieper op materie ingegaan wordt, krijgt meer impact op jouw ranking binnen Google’s SERP, de zoekmachine resultaten pagina van Google.

Spammers, Link-spammers en Advertorials

Google blijft hiertegen vechten. Zo geeft Cutts aan dat Google nieuwe methoden heeft om “duidelijker” Advertorials en betaalde links te kwalificeren. Iets waar ik dan weer erg nieuwsgierig naar ben. Tot op heden blijft het voor Google erg moeilijk om te achterhalen of een link “betaald” is.

Er komen ook verschillende veranderingen aangaande spammers en link-spam, al wordt daar inhoudelijk weinig over gezegd. Wat Cutts duidelijk aangeeft is dat er een roll-out gedaan wordt die ervoor zorgt dat link spamming minder effectief zal worden. Ik hoor daarin dat hij aangeeft dat het nog beter gedetecteerd zal worden en daardoor nauwelijks effect nog zal hebben. Hij doelt daarmee duidelijk op de “black hat” SEO’s lijkt mij.

Uitbreiding en Verbetering Webmaster Tools

Over hacked sites en zogenaamde “grey area” sites vermeldt Cutts een aantal zaken die vooral betrekking hebben op verbeteringen voor webmasters. Binnen Webmaster Tools van Google moet een webmaster meer informatie krijgen en dan vooral exacter. Die verbeteringen komen eraan. Onder andere de “clean up” in geval van hacked sites zal verbeteren binnen Webmaster Tools.

Wat moet ik doen met betrekking tot SEO na deze veranderingen?

Zoals het er nu uitziet eigenlijk niet al te veel. Als je goed bezig bent met jouw content en zorgt voor uitgebreide content met diepte en vooral continu de content vernieuwd, zal je goed blijven scoren. Het zal zelfs nog meer beloond worden. Social Media en Bookmarks die voor veel “share” van jouw content zorgen en (terugkerende) bezoekers genereren blijven belangrijk en worden zo mogelijk nog belangrijker. Werk daar dus aan.

Voor degene die met link-spam, betaalde links en “black hat” werkt, is wederom een ontmoediging aangekondigd. Ik hoop dat Google het waar kan maken en je met een eerlijke site met goede content inderdaad van die SEO’s geen last meer hebt na deze zomer. Verwacht echter dat het zover nog niet is helaas.
Hoe de content van jou website of webwinkel in een aantal stappen optimaliseert lees je in “Verbeter content met deze technieken”. In het 2e deel volgt dan nog een aantaltips met betrekking tot de SEO – Zoekmachine Optimalisatie.

Voor de liefhebbers kunnen de hele video van Matt Cutts op het kanaal GoogleWebmasterHelp binnen YouTube bekijken.

Reacties